Архив

Имаме 167 исторически обекта със световна ценност — в. Сега, Понеделник, 14 Юни 2004

22.06.2004

Акцентът върху културния туризъм бе поставен миналата седмица с националната туристическа борса "Културен туризъм`04", а Велико Търново бе коронован за столица на този вид дейност.

Ресурс за развитие страната ни има. 167 обекта в България са считани за световна ценност, 7 са паметниците на културата в списъка на ЮНЕСКО, имаме 192 манастира, от които 40 са с туристическа значимост. Всичко това е отлично като даденост. "Но за съжаление българските културни обекти не са пригодени за нуждите на туризма", смята Николина Попова, ръководител на катедра "Туризъм" в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея инфраструктурата не е съобразена с нуждите на посетителите, а в много обекти дори е опасно да се водят туристи, смятат хората от бранша.

Стъпка напред в това отношение е идеята да се изгради кабинков лифт между Велико Търново и Арбанаси. Инвестицията е на стойност между 2 и 3 млн. евро, а инвеститор е общинската фирма "Царевград Търнов", обясни кметът Румен Рашев пред "Сега". Засега, обаче, идеята е в зародиш, тъй като чак догодина ще се сключва договор с банка за кредит. Общинската фирма е създадена, за да промоцира туристическия продукт Велико Търново.
стр. 7


  Назад към Новини