Архив

Още през това лято ще бъде достъпен за туристите тракийският храм край село Титул — БНР, новини в 14.00 часа, Събота, 12 Юни 2004

22.06.2004

Още през това лято ще бъде достъпен за туристите новооткритият елинистичен храм траките край момчилградското село Татул, датирано 4-3 век преди Христа.

Това съобщи по време на първата Национална борса за културен туризъм във Велико Търново ръководителят на археологическите разкопки Николай Овчаров и уточни, че храмът е първият по рода си у нас и със своето великолепие съперничи на гръцките и малоазийските строежи. По думите на професор Овчаров проучванията завършват в края на следващата седмица, след което се предвижда районът да бъде ограден и охраняван, а уникалният храм да влезе в дестинациите за културен туризъм. На тридневната национална борса бяха обсъждани възможностите за превръщане на богатото културно-историческо наследство на България в туристически продукт. Бяха представени 19 проекта за културен туризъм, финансирани от програмата ФАР 4.2 милиона евро, които ще бъдат реализирани през тази година в страната. Предвижда се борсата за културен туризъм във Велико Търново да стане ежегодна, а от следващата година да има международно участие.

  Назад към Новини