Архив

Не парите, а професията ме прави богат

19.05.2004

Когато си горд с онова, което работиш, ще стигнеш до успеха

Той е не просто генерален директор. Той е генералният директор на елитния столичен хотел Радисън. И със сигурност най-голямото удоволствие за Джон Григ е да вижда гостите на хотела щастливи, служителите - също. Като скандинавска компания ние много държим в отношенията "гости-персонал-собственици" да се наблюдава задоволство от представянето на фирмата, казва Джон Григ. И допълва, че само щастливи хора могат да правят добър бизнес. Идва в България преди три години, когато Radisson SAS Grand Hotel отваря врати на мястото на грандхотел "София" на площад Народно събрание. Това за Джон Григ е първата му работа извън Норвегия. Искало му се да отиде в малко по-екзотична страна. Десетина пъти е бил в България, преди да реши, че това е мястото, където би искал да е мениджър. Имало нещо, което го карало да се връща тук. Много харесал България, харесал хората... Харесал и виното. И си казал: "Отивам в тази страна."


Вълнуващо е да си човек на бизнеса. Ние, хотелиерите, трябва винаги да сме на разположение на гостите си, трябва да ги посрещаме, любезно да ги обслужваме и да ги изпращаме. Имаме нужда да виждаме гостите си щастливи и доволни, иначе те никога повече няма да дойдат. И как тогава ще правим пари. Предизвикателство е да им осигуряваш онова, което те очакват от теб, твърди шефът на Радисън.

Но дали човекът, който се грижи за щастието на другите, е щастлив? Естествено, лаконичен е Джон Григ. Защото първото условие, за да работиш в хотелиерската индустрия, е да обичаш хората и да ти доставя удоволствие да си сред тях. Иначе няма как да се задържиш в този бранш. Да имаш късмета да откриеш най-подходящата за теб професия, да си в добро здраве, да имаш хубаво семейство, много приятели - това е то щастието.

ОТДАДЕНОСТ

Получил образованието си в Норвегия. Изминал е традиционния за един хотелиер път. Започнал като пиколо, работил в кухнята... Получил университетско образование по хотелиерство. И близо 40 години е в тази индустрия на гостоприемството. Хотелиерството - това е моят живот, с гордост, казва той днес. Да е верен на един бизнес и само на един бизнес - за Джон Григ това е основно правило. Това правило обаче е изпълнимо само ако толкова много обичаш работата си, че изцяло да й се отдадеш. А как да не й се посвети, когато в тази професия дните никога не са едни и същи и всеки ден се случва нещо ново. Всеки ден вижда нови лица, нови хора. Всеки ден!

ДА ПРАВИШ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ

Не ми е много позволено да коментирам политиката, защото ние трябва да посрещаме всички хора в нашата "къща". Нашите врати трябва да са отворени за всички. Така дипломатично се измъква шефът на хотела, врата срещу врата с парламента. Политиците тук и помагат, и пречат. Общината например непрекъснато качва данъците, които и без това са много високи. Нашият бизнес се сблъсква с много трудности. Затова продължаваме да се срещаме с различни политици и е крайно време да видим резултат от двустранния диалог, казва генералният директор на Радисън. От друга страна обаче, туристическият интерес към България нараства много. Затова очакванията му са "тук да се случат доста добри неща". И едно от тях е Черноморието да стане привлекателно за чуждестранните инвеститори. А това ще означава още повече туристи да идват в България. През миналата година оборотите в туристическия бранш са нарастнали с 20%. А на езика на цифрите това е много - особено ако се направи сравнение с другите европейски страни. Защото в много от тях има спад в туризма.

България е привлекателна за чуждестранните компании, защото цените тук са все още ниски. Това положение ще се задържи до присъединяването към Европейския съюз. Сега е времето да се инвестира тук, защото има бъдеще в тази страна. И Джон Григ твърдо вярва в това. Членството в ЕС ще означава още по-добри перспективи. Защото в днешно време според него никоя страна в Европа не трябва да е сама. Всички държави се нуждаят да правят бизнес зад граница.

ПЕТЗВЕЗДНАТА КОНКУРЕНЦИЯ

В София има още три петзвездни хотела. Те наистина са ни големи конкуренти - признава генералният мениджър на Радисън. През последната година и половина шефовете на Шератон, Хилтън, Кемпински-Зографски и Радисън заедно дискутират проблемите, възможностите за развитие, въпреки че помежду си се борят за едни и същи клиенти. Мога да кажа, че генералните директори на петзвездните хотели са мои приятели. Въпреки конкуренцията, уверява Джон Григ.

Радисън е най-малкият от хотелите с пет звезди. Залагат на грижата за своите гости: "Голямото предимство на малкия хотел е, че можем да отделим внимание на всеки наш гост. Другото ни конкурентно предимство е най-доброто ни местоположение в сравнение с другите три. По-голямата част от гостите на хотела са бизнесмени. През миналата година например над 55% от тях са идвали заради свой бизнес тук."

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Когато си на 55, вече не можеш просто да търсиш нова позиция. Защото имаш позиция. И защото си имал позиция. В Норвегия съм бил шеф на два от големите хотели. Сега за мен е по-добре да виждам как хотелът - голям или малък - се развива. Това ме прави щастлив, а не високата позиция. По отношение на заплатата - по-добре е да я получаваш в България, отколкото в която и да е европейска страна. Защото моята заплата е европейска. Парите означават нещо, но те не са целта, която дава щастие, обяснява Джон Григ.

В София се откриват нови и нови хотели. След около месец-два в центъра на столицата ще бъде открит нов грандхотел. Своеобразна конкуренция са и никнещите като гъби 2- и 3- звездни хотели... Предизвикателство пред всички петзвездни хотели е да надмогнат конкуренцията на по-малките хотели, смята Григ.

Радисън има предложения за откриване на хотели в други региони на България. Но е на твърде ранен етап, за да се каже какво точно ще се предприеме. Сред възможностите е да стартират хотел по Черноморието. През зимата обаче около 85% от хотелите там затварят врати. Ако ще правим хотел на морето, той ще трябва да работи целогодишно, категоричен е Григ. Но засега не счита, че пазарът е достатъчно голям за такова начинание.

В НАЧАЛОТО

Още като дете Джон Григ обичал да готви. Започнал да приготвя обеди и вечери за семейството. И това била причината да се ориентира към хотелиерството. 15-годишен станал пиколо в най-големия хотел в родния си град. Казал си, че когато един ден завърши образованието си, трябва отново да се върне в този хотел. Това била детската му мечта.

РОДСТВО

Родственик е на световноизвестния композитор Едуард Григ. Като дете не му било особено приятно момчетата непрекъснато да го питат свири ли на пиано. Когато поотраснал, жените започнали да го спират на улицата: "На какво свириш? Кога ще имаш концерт?" Това направо го вбесявало.

Ние сме малка фамилия. Между 60-70 души в целия свят носят това име. Усещането за роднинската връзка с именития музикант не го е напускало и до днес. Сега Джон Григ обича каква ли не музика. Но предпочита класическата. На Григ - нека не звучи пресилено.

ХОБИ

Подчиних живота си на своето хоби, признава утвърденият хотелиер. Другото, което обича, е да чете, да се грижи за семейството си - тук обаче е само със съпругата си.

България прилича на Норвегия, София пък му напомня родния му град Берген. Както София е в полите на Витоша, така и Берген е в подножието на планина. Оттам е и другото му изкушение - скиорството.

УСПЕХЪТ

Най-важното, за да стигнеш до успеха, е да си горд с това, което правиш. Трябва да пазиш бизнеса си чист, трябва да имаш чисти помисли за всичко, с което се заемаш. И да се стремиш примерът ти да е заразителен за другите, съветва Джон Григ.

Дали вече знае всичко за хотелиерството? Имам още толкова много да уча... Да науча за храната, виното и за още други неща, важни в този специфичен бизнес. След толкова много години мисля, че зная как да се отнасям и с гостите, и с персонала на хотела, продължава шефът на Радисън.

БОГАТСТВОТО

Богат съм с професионалния си опит, богат съм с приятелите си. Имам и богатството да имам семейство. Всичко това означава много за мен, уверява Джон Григ. Никога парите няма да ме накарат да се чувствам богат. Аз, разбира се, имам достатъчно пари, за да водя добър начин на живот, уверява генералният мениджър на Радисън.

Татяна Явашева

  Назад към Новини