Архив

Консорциум ВЕГА представи нова инициатива

14.06.2006

Независимата марка за качество в туризма "Автентична България" ще се присъжда на малки хотели, къщи за гости и заведения за хранене, отговорили на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт

   На 12 юни т.г. консорциум ВЕГА (Алианс Доброволци за икономически растеж), финансиран от Американската агенция за международно развитие (ААМР) обяви в столицата пред представители на туристическия бизнес инициативата си "Автентична България". Цялостната идея беше презентирана от екипа на ВЕГА в Националната галерия за чуждестранни изкуства в София с участието на международните консултанти Сю Уорън и Паулюс Куликаскас, които разработват идеята съвместно с 22 представители на българската туристическа индустрия.

   Инициативата ще обхване разработване и прилагане на независима марка за качество на туристическите обекти и частна система за сертифициране. Над 70 представители на туристическия бизнес от страната вече са изразили желание да станат част от инициативата и да бъдат оценени от независими оценители.

   Марката за качество "Автентична България" ще допълни държавната система за сертифициране, която взема пред вид минимум стандарти. Новата система ще наблегне по-сериозно на характерното преживяване, което автентичния туризъм осигурява. Характеристики като: гостоприемство, обслужване с лично отношение, дизайн и специална атмосфера, кухня и връзки с местните общности ще имат най-голяма тежест в системата за оценка. Независимата марка за качество в туризма "Автентична България" ще се присъжда на малки хотели, къщи за гости и заведения за хранене, отговорили на изискването за автентичен и оригинален туристически продукт.

   При представяне на инициативата, международните консултанти подчертаха, че независимо, че България през последните пет години е оценена като най-динамично развиващата се туристическа дестинация в Европа, все още е на едно от последните места по приходи от турист на ден. В този смисъл, целта на тази инициатива е да се развие потенциала за привличане на по-платежоспособни туристи и да се постигнат по-добри бизнес резултати в сферата на този вид туризъм.

   В рамките на инициативата се планират още подбор и обучение на независими оценители, създаването на он-лайн "Пътеводител за автентичния туризъм в България", както и публикуването и разпространението му в страната и чужбина, участие в международни туристически изложения и др.

   Според г-н Георги Пампоров, член на работната група и член на УС на БХРА, страната. "Ние сме загрижени, че България е насочила усилията си към привличанена масови туристи, които отсядат в хотели без собствен облик, хранят се със стандартна храна и лежат един до друг на няколко квадратни метра пясък. Ние трябва да се насочим към по-платежоспособни и по-претенциозни туристи. Те търсят едно автентично и оригинално преживяване н красива околна среда, където могат да се насладят на искрено и приятелско гостоприемство и са готови да платят за това... ".

   Според прогнозите на ВЕГА до края на месец октомври 2006 г. ще бъдат сертифицирани безплатно около 60 туристически обекти в страната. Разработването и прилагането на независимата марка за качество "Автентична България" ще гарантира на посетителите професионализъм и качество и се надява да изгради доверие на пазара към собствениците на малките туристически обекти.


  Назад към Новини