Архив

Третото издание на „Националната културна борса - Велико Търново 2006” - доказателство за общия успех на добрите партньори в туризма

04.05.2006

БХРА и община Велико Търново със съдействието на ДАТ събраха стотици участници от 27 до 30 април т.г. в културната столица на България

   От 27 до 30 април т.г. БХРА съвместно с Община Велико Търново проведе третата Национална борса "Културен туризъм 2006" във Велико Търново. Борсата беше организирана със съдействието на Държавната агенция по туризъм и в нея освен участниците в презентационната програма, се включиха десетки представители на общините в България. Спонсори на голямото събитие бяха Best Western хотел "Премиер" - Велико Търново; "Царевград Търново" ЕООД, Гранд хотел "Янтра" - Велико Търново; Пивоварна "Болярка". Медийни партньори на борсата бяха БТА, в. "24 часа" и в. "Янтра днес".

BAHA

   След изпълнението на красивата песен на Стефка Съботинова "Притури се планината", борсата беше официално открита г-жа Зорка Първанова заедно с г-н Марио Ал-Джебури - председател на Държавната агенция по туризъм, г-н Длими - посланик на Мароко в РБългария, г-н Иван Токаджиев - заместник-министър на Министерството на културата, д-р Румен Рашев - кмет на община Велико Търново, г-н Благой Рагин - председател на БХРА. Сред официалните гости бяха депутати, представители на Министерство на културата, на Държавната агенция по туризъм, кметове, заместник-кметове, председатели на Съвети по туризъм, членове на УС на БХРА, туроператори, членове на десетки туристически организации, национални и регионални медии.

BAHA

   Участниците в борсата от цялата страна очакваха с интерес десетките презентации, доклади и изказвания по проблемите и развитието на културния туризъм. Сред интересните теми бяха тези на проф. Божидар Димитров, директор на НИМ - "Как да спечелим от съкровищата на България"; на проф. Тодор Кръстев, почетен председател на ИКОМОС - "Българския културен туризъм в контекста на югоизточна Европа"; темата на г-н Станимир Въгленов за съвместна инициатива на ДАТ и в. "24 часа" - топ 20 на българския туризъм и др.

BAHA

   Разисквани бяха актуалните въпроси за проблемите на сигурността на музеите и паметниците на културата; за стратегиите за развитие на културния туризъм; за София като туристическа дестинация; за състоянието на музеите в България и перспективите им за развитие; за закрилата на архитектурните резервати; за съвременните технологични решения за социализиране на туристически обекти; за инвестиционните проекти в областта на културния туризъм. От името на БХРА представяне на тема "Имиджът на културния туризъм - само патриотизъм или абдикация от общата отговорност?" изнесе доц. д-р Соня Алексиева, член на УС и PR на асоциацията. Със свои презентации в борсата участваха десетки представители на регионтални секции на БХРА от Асеновград, Златоград, Велико Търново, Рибарица, Габрово и др.

BAHA

   Богатата презентационна и съпътстваща програма представи на участниците най-интересните и най-новите туристически обекти и атракции във Велико Търново, Арбанаси, Боженци и др. Колегите от "Царевград Търнов"ЕООД и община Велико Търново бяха подготвили спектакли и изложби специално за гостите си от цялата страна - "Навеки в българската памет": музикално-артистичен спектакъл, създаден по повод 820 годишнината от обявяването на въстанието на Асен и Петър; аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина"; гостуващата изложба на Регионалния музей - Нова Загора; новата етнографска експозиция и демонстрации на традиционни български занаяти във Велико Търново, посещения в Боженци и Арбанаси и т.н.

BAHA

   След предварителната селекция в София, след двудневна работа по време на борсата, журито под председателството на заместник-министър Иван Токаджиев оцени най-добрите филми във второто издание на филмовия фестивал "На източния бряг на Европа", където определи три награди за филми в различните категории, посветени на историята на Варна, кукурските игри в Перник и развитието на туризма в Странджа.

BAHA

   В рамките на борсата на официалния коктейл от името на регионалната секция на БХРА - Велико Търново с домакин хотел Best Western "Премиер" със собственици Анелия и Георги Вълеви, беше връчена годишната награда на БХРА на хотела в категорията "Четиризвезден хотел за 2005 година". Лично кметът на Велико Търново - д-р Румен Рашев и председателят на БХРА - г-н Благой Рагин поздравиха семейство Вълеви и ги наградиха пред колегите им от регионалната секция и пред десетки от страната. Председателят на регионалната секция в града и спомоществовател вече три поредни години на културната борса- г-н Георги Вълев, лично благодари на БХРА, на общината и на основния спонсор на коктейла - пивоварна "Болярка" за подкрепата на българския туризъм.


  Назад към Новини