Архив

Представители на туристическия бизнес участваха в работна среща с президента на РБългария г-н Георги Първанов и министъра на финансите г-н Пламен Орешарски

17.03.2006

На 23 март т.г. БХРА отново ще лобира за разглеждане в Министерски съвет на промените в Закона за данъка върху добавената стойност

   На 17 март т.г. по покана на президента на РБългария г-н Георги Първанов, в София се състоя работна среща с министъра на финансите г-н Пламен Орешарски, зам. министъра на финансите г-н Георги Кадиев и представители на браншовите организации в туризма. От името на БХРА в срещата участваха нейния председател Бл. Рагин и членове на УС на БХРА. Основна тема на срещата беше възможността на Министерството на финансите за въвеждане на 7-процента Данък върху добавената стойност в туризма в схемата хотелиерство, ресторантьорство и туроператорска дейност. "От разговора, който беше проведен с представителите на туристическия бизнес, останахме с впечатление, че министъра на финансите не може да вземе едностранно решение по нашите искания. Г-н Пламен Орешарски ни съобщи директно, че има минимална възможност ДДС на хотелиерите и ресторантьорите да бъде 8%, но е нужно силно лоби в Парламента и Народното събрание".

   БХРА ще направи всичко възможно чрез своите членове и партньори да лобира на различни нива в Министерски съвет и Парламента за промяна на ДДС в туризма, в противен случай размера на ДДС ще доведе до загуби за българската туристическа индустрия и ще ни направи неконкуретноспособни спрямо европейските туристически фирми.

   От 13.00 часа се проведе и среща с г-н Марио Ал-Джебури, председател на Държавната агенция по туризъм, който също се ангажира да направи всичко възможно в подкрепа на нашата справедлива кауза. На срещата присъства и бившия зам. министър на културата г-н Димитър Хаджиниколов, който като експерт с голям опит в туризма обеща подкрепа в тази насока.

   На 23 март т.г. (четвъртък) отново ще се бъде гледано в Министерски съвет Становището на БХРА за предложение за промени в Закона за данъка върху добавената стойност, след което всички членове на асоциацията ще бъдат информирани за взетите решения чрез информация в сайта на БХРА.


  Назад към Новини