Архив

БХРА продължава да следи темата за опазване на околната среда като гарант за устойчиво развитие на туризма

08.03.2006

На 23-то издание на Международната борса „Ваканция&СПА” в София асоциацията организира и участва в актуални дискусии, пряко засягащи развитието на туристическата индустрия

В рамките на Международната борса "Ваканция&СПА", която се проведе от 22 до 24 февруари т.г. в НДК, София, БХРА организира по инициатива на Софийската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и сп. HoReMag и сп. "Ютилитис" кръгла маса на тема: "Опазване на околната среда като гарант за устойчиво развитие на туризма - Само софийски проблем ли е управлението на отпадъците?".

Всъщност темата на дискусията, събрала в зала 8 на НДК представители на Столична община, на туристическия бизнес, на общините, на неправителствени организации, водещи експерти, висши учебни заведения, медии и др. е продължение от голямата тема, която първи членовете на БХРА повдигнаха още през октомври 2005 г. във връзка с кризата със столичните отпадъци. Публичните изяви на членовете на Софийската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, декларациите, предоставени на медиите и в сайта на БХРА (www.bhra-bg.org) поставиха ребром големите въпроси за бъдещето на туризма и опазването на околната среда.

Ваканция&СПА

В дискусията "Опазване на околната среда като гарант за устойчиво развитие на туризма - Само софийски проблем ли е управлението на отпадъците?", участниците чуха експертните мнения на доц. д-р Пенчо Пенчев, на доц. д-р Боян Дуранкев и др. Сред най-ангажираните изказвания беше споделеното мнение на г-н Любомир Пармаков и колегите му от туризма, както и позицията на представителите на "Екопак-България". Основни акценти на кръглата маса по време на борсата, които продължават да бъдат сред приоритетите на БХРА и нейните партньори бяха политики за третиране на битови отпадъци в туристическите центрове и прилагане на съвременни екологични методи за оползотворяване на отпадъците - условия за устойчиво развитие на туризма.

По време на 23-то издание на Международната борса "Ваканция&СПА" членове на БХРА участваха с мнения и становища в дискусията, инициирана от Департамент "Икономика и бизнес администрация" на Нов Български университет и ПРИМ ЕКСПО - организатор на борсата на тема: "Висшето образование в туризма - много въпроси и малко отговори".

Сред представителите на туристическия биснес бяха Благой Рагин - председател на БХРА, Стоян Лазаров - председател на КС на БХРА, Румен Драганов - председател на Съвета по туризъм - София, Боян Манев и Благовест Лефтеров от "Съншайнтурс", Андре Токев - председател на Клуба на професионалните готвачи, Иван Иванов - вицепрезидент на Асоциацията на барманите в България и много други. Специално поканени в дискусията бяха представителите на медиите и специализираните туристически издания, студенти по туризъм от НБУ, СУ "Св. Кл. Охридски" и УНСС.

Ваканция&СПА

На срещата присъстваха г-жа Ваня Добрева - заместник-министър на МОН и експерти от министерството, доц. д-р Сергей Игнатов - ректор на НБУ, проф. д-р Радослав Цончев - декан на Департамент "Икономика и бизнес администрация" на НБУ, доц. д-р Светла Ракаджийска - заместник-ректор на Икономическия университет във Варна, проф. Веселин Благоев - изпълнителен директор на International University, доц. д-р Николина Попова - ръководител катедра "Туризъм" на СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Димитър Тадаръков - ръководител катедра "Икономика на туризма" на УНСС, доц. д-р Руслан Пенчев - ректор на Международното висше бизнес училище, доц. д-р Георги Георгиев - ръководител катедра "Туризъм" на ЮЗУ "Н.Рилски" и др.

Ваканция&СПА

Не случайно водещият на дискусията - доц. д-р Соня Алексиева от програма "Туризъм" на Департамент "Икономика и бизнес администрация" на НБУ и член на УС на БХРА, запозна в началото на разговора присъстващите с обръщението на "Съюза на собствениците" - кк "Слънчев бряг". В качеството си на един от най-големите работодатели в българския туризъм, те повдигат въпроса за разминаването между теоретичната подготовка и практическите качества, необходими за младите специалисти в туризма. Свои позиции по темата споделиха представителите на БХРА - Благой Рагин и Стоян Лазаров. В изказването си пред форума, председателят на БХРА - г-н Рагин подчерта изключителното значение на комуникативността, компютърната и езиковата подготовка на студентите по туризъм, на необходимостта от професионалната им подготовка и стаж още по време на следването, както и от добро заплащане на кадрите по туризъм.

Ваканция&СПА

Дискусията срещна различните гледни точки на академичните среди и туристическия бизнес в отговор на въпросите за проблемите на висшето образование по туризъм, за липсата на достатъчно кадри в туризма, за недостатъчните материални и финансови ресурси на българските университети, за причините младите специалисти по туризъм да напускат България и т.н. Идеята на Департамент "Икономика и бизнес администрация" на Нов Български университет с първата дискусия "Висшето образование в туризма - много въпроси и малко отговори" е да сложи началото на открит дебат, в който проблемите с подготовката и мотивацията на специалистите по туризъм вече не търпят отлагане, а очакват конкретни решения.


  Назад към Новини