Архив

Поръчки ли? Веднага бих подал оставка

07.03.2006

Марио ал Джебури, шеф на Държавната агенция по туризъм:

Вестник "24 часа"
Понеделник, 6 март 2006г., брой 63

Излязох от управлението, но оставам съдружник във фирмите, в които работех

Марио ал ДжебуриМарио ал Джебури оглави Държавната агенция по туризъм 3 месеца след съставянето на кабинета. Противниците му оспорихакандидатурата с аргумента, че не е от бранша. Други пък лансираха тезата, че е предложен за поста от ексфинансовия министър Милен Велчев.

- Г-н Джебури, кандидатурата Ви бе доста оспорвана. Опонентите Ви изтъкват, че нямате опит в туризма, как ще им отговорите?

- Задължение на всеки, който заема важен пост, е да може да ръководи, а не толкова да познава в детайли сектора. И да може най- трудното - да защитава интересите на бранша.

- Вие можете ли да бъдете твърд, ако се наложи?

- Абсолютно, да. Моята амбиция е начинът, по който агенцията да заработи, да е изграден не на бюрократичен, а на корпоративен принцип. Сега в нея няма екип, а служители. Едно от първите неща, като дойдох, бе да се срещна с всеки. Което, за мое учудване, учуди тях. Казаха ми, че имало ръководства, които не ги познавали. Хората не знаят за какво работят, задават им задачи, но не знаят къде се вписват в общото.

- С какво ще започнете?

- Ще се опитам да променя начина на мислене и работа. Но не готвя съкращения. Агенцията сега няма юридически отдел - при положение, че има дела, договори, процедури по ЗОП. Няма отдел, който да отговаря за бъдещи структурни фондове от ЕС, а оттам главно ще идва финансирането ни. Занимавам се с битовизми- имам дирекция от 16 души, които няма къде да настаня. Имам хора без телефони, без компютри.

- Заварихте анархия ли?

- Не искам да обиждам моите предшественици- но това, което получих в наследство, не отговаря на моите представи. Установявам, че няма елементарни неща като национална информационна система, национален сайт, национален регистър. Във всяка нормална държава човек влиза в такъв сайт и получава информация за туристическите продукти. Продукта, който продава България го няма, въпреки че имаме всички дадености.

- Държавата обаче няма пари. Ще привличате ли частния бизнес?

- За съжаление се счита, че държавата е отговорна за рекламата, а бизнесът няма желание да се обедини, да рекламира не само своя хотел "Х", а летния туризъм или целия курорт. Всеки опитва сам, а възвръщаемостта на такава инвестиция е малка, затова ще работя за публично- частно партньорство

Целият материал можете да прочетете в рубриката "Пресата за нас"


  Назад към Новини