Архив

Много шансове, но и много проблеми пред конгресния туризъм в България

09.01.2006

БХРА участва в "България - страна на мечтите"

   БХРА участва в петата международна туристическа конференция "България - страна на мечтите" с основна тема "България - бъдещето на конгресния туризъм в региона". Във форума в столичния хотел «Радисън САС» участваха представители на туристическия и конгресния бизнес, сред които и председателят на БХРА Благой Рагин. В своето изказване той подчерта, че «туризма в България дава 12 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но това е само една четвърт от възможностите, които може да реализира. Развитието на инфраструктурата трябва да се превърне в приоритет за правителството, защото конгресният туризъм в България има почва, но само тя не може да направи нищо без човешкия фактор. Условията за развитие на туризъм в София са отлични и заради близостта на Витоша, но фактите показват, че мисленето на парче пречи на развитието на туризма.»

   Пред форума заместник-министърът на културата - Димитър Хаджиниколов подчерта, че за последните пет години посетителите в България с цел конгресен туризъм са се увеличили с близо 90 процента и само през настоящата година «у нас се очакват 350 хиляди делови туристи, а приходите от конгресен туризъм могат бъдат около половин милион лева. Според статистиката, средният дневен оборот на един делегат в Европа е 650 евро. Страната ни става все по-привлекателна дестинация за инвестиции и за бизнес контакти с наближаването на присъединяването й към Европейския съюз и няма по-добра реклама за България от конгресния туризъм». Д. Хаджиниколов съобщи, че през 2006 г. за участието на България в международни изложения и реклама по Си Ен Ен, Евронюз и други телевизионни канали са заделени 12 млн. лв.

   Пред форума свое изказване направи и г-н Мартин Колб, председател на BCVB и др. Генералният директор на НДК Христо Друмев сподели пред конференцията, че е песимист по отношение на развитието на конгресния туризъм в България, тъй като няма държавна политика, която да подпомага развитието на туризма като цяло, а това е отрасълът, произвел 12 на сто от брутния вътрешен продукт на България за миналата година. По време на конференцията заместник-кметът на столицата Цветан Цветанов обяви, че решението на кмета Бойко Борисов да бъде затворен бул. "Витоша" е свързано именно с развитието на конгресния туризъм. Когато няма движение, туристите спокойно могат да разглеждат забележителностите на столицата, подчерта в изказването си той.

Интервюто с г-н Мартин Колб можете да прочетете в рубриката "Полезна инфорамция" на сайта на БХРА


  Назад към Новини