Архив

КАКВИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ОБСЛУЖВА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

19.01.2006

Националната агенция за приходите обедини от 1 януари 2006 г. събирането и обслужването на републиканските данъци (данък върху доходите, патентни данъци, ДДС, корпоративни данъци) и задължителните осигурителни вноски (здравни осигуровки, вноските за пенсия, вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване и др.)

Данъци в НАП

В офисите на НАП (бившите данъчни подразделения и териториални данъчни дирекции) се подават

  • декларациите за облагане на доходите на физическите лица,
  • декларациите за облагане с патентен данък,
  • декларациите за облагане с корпоративни данъци,
  • справките декларации по ДДС.

Местни данъци и такси в общината

Местните данъци и такси (сред които данък сгради, такса смет, данъците върху превозните средства, данъците при придобиване на имущества, данъците върху наследствата) вече се обслужват от общинската администрация, , а не от данъчната, както беше до края на 2005 г. За повече подробности за заплащането на местни данъци и такси, свържете се с поделението на общинската администрация по постоянния ви адрес.

Осигуровки в НАП

От началото на годината в офисите на Националната агенция за приходите се подават и уведомленията за трудовите договори, декларациите за осигурените лица и за дължимите осигурителни вноски. Също в агенцията се подават декларациите (образци 3 и 5) за здравните вноски, на лицата, осигурявани от републиканския бюджет, както и декларацията за авансово внесените социални и здравни осигуровки.

Удостоверения в НАП

Освен това в офисите на НАП се издават удостоверения за данъчни и осигурителни задължения, могат да се правят и справки за здравния и социално осигурителния статус на клиентите.

Начини на плащане

Плащането на данъците и осигуровките се извършва по банков път по сметките на съответната териториална дирекция на агенцията или по Интернет. Плащания в брой не се допускат.

Обезщетения в НОИ

Обезщетенията за временна неработоспособност, за бременност и раждане,за отглеждане на малко дете, за безработица, за трудова злополука и професионална болест, както и всички останали обезщетения продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт.


  Назад към Новини