Архив

Община Хисар чрез Информационния си туристически център се включи в европейски проект за обучение по селски туризъм

03.08.2005

Със съдействието на фондация “Европартньори 2000” предстои организирането в града на базов учебен център по селски туризъм за региона

   От октомври 2004 год. стартира европейският проект за развитие на селския туризъм (European Rural Development Project-ERTD), в който участвуват различни организации от Испания, България, Италия, Белгия и Великобритания. Проектът е с професионално-образователна насоченост и ще се изпълнява по програма "Леонардо да Винчи" на ЕК (пилотни проекти) в периода 2004-2007. Основната цел участието в проекта е на базата на информационни и компютърни технологии да се разработят и внедрят съвременни учебни методи и материали, които да отговорят на нарастващите тенденции за обучение в сектора на селски туризъм в Европа.

   Водещи организации по проекта са Колежът по туризъм от гр. Сан Себастиан (Испания) и Колежът "Нортон Радсток" - гр. Бат (Великобритания). От българска страна организациите-участнички са БТС, асоциация "Хебър" на общините от Централен южен район - Пловдив и фондация "Европартньори 2000". Именно със съдействието на фондацията от тази година в проекта се включи и община Хисар чрез Информационния туристически център - член на БХРА и паралелката по туризъм към СОУ "Христо Смирненски".

   Обучението по селски туризъм ще даде на участниците признаване и акредитация в своята страна, а като резултат от обучението, те ще получат възможността да търсят професионална реализация и качествена работа в тези страни. Участието в проекта на европейската организация за професионално обучение и образование - EFVET от Брюксел ще помогне за сертифицирането на учебните програми и помагала и акредитирането на участвуващите в проекта организации да обучават специалисти по селски туризъм.

   Първите стъпки са оборудване на специализирана библиотека в училището с най-актуални учебни помагала по туризъм и абонамент на специализирани вестници и списания. В Хисар предстои и организирането на базов учебен център по селски туризъм за региона и разработване на специализирани учебни програми за туристическата паралелка.


  Назад към Новини