Архив

СТАНОВИЩЕ НА СОФИЙСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ, ОТНОСНО ПРОБЛЕМА С ОТПАДЪЦИТЕ

06.10.2005

   За да се развива туризма трябва да има чиста околна среда, чиста Столица и България, без отровени въздух и водите. Поради тази причина сме против всякакви технологии, които увреждат гореизброените природни ресурси, в това число и балирането, бъдещето на балите може да бъде само изгаряне. За да може народа ни да бъде здрав, трябва да приложим съвременна високоефективна технология за преработка и облагородяване на битовата смет и битовите утайки. Ние знаем, че такива технологии съществуват, но това което се прави до момента е против внедряването им.

   Какво се прави? - пакетиране, балиране на битовата смет във влажно състояние, а това превръща балите в метанови бомби. Единственият начин да се унищожат вече престоялите и опасни от екологична гледна точка бали е изграждане на завод за изгаряне. Ние, хотелиерите сме против изгарянето като технология, защото при изгарянето се отделят 180 вида отровни газове, които ще съсипят околната среда - въздух, води и хора, гори, дивеч - цялата флора и фауна. Още повече, тези технологии - пакетиране, балиране и изгаряне са 5 пъти по-скъпи от технологиите за пълно рециклиране.

   ПРЕДЛАГАМЕ РЕШЕНИЕ ОТ ЕКОЛОГИЧНА И ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА! -Технологиите за пълно рециклиране са най-евтини, най-екологични, най-комплексни. Те облагородяват много видове боклук едновремено, връщат на природата това, което тя е дала на хората и най-важното при тези технологии не са необходими изграждането на нови депа/сметища. Изграждането на нови депа/сметища за трайно ползване правят регионите в радиус от 100 км. около тези депа опасни за развитие на селското стопанство, туризма и за здравето на всички ни. Това са нашите мотиви за прилагане на рециклиращи високо ефективни технологии без изгаряне и без сметище.

   Настояваме пакетирането да спре, да се направят временни сметища и да се изградят фабрики за пълно рециклиране без изгаряне, така впоследствие ще се ликвидират всички временни и постоянни сметища, те ще оползотворят сметта в своите инсталации и ще облагородят старите сметищни региони.

   Ние, хотелиерите плащаме огромни суми между 30 000 и 200 000 лева годишно на хотел и искаме тези средства да се използват ефективно, вместо да се правят високи разходи за остаряла технология без бъдеще, която ще замърси трайно околната среда. Ние, хотелиерите до момента се сблъскахме с две кризисни ситуации в Столицата, когато трябваше за своя сметка да наемаме камиони и извозваме сметта в провинцията. Ако нещата не се променят, очакваме нови кризи в бъдещи периоди.

Обръщаме се към: Министерството на Екологията и Водите; Столична община и общините в България; Всички институции в страната, от които зависи разрешаването на проблема; Към медиите и гражданите на България

   Призоваваме да се внедрят трайни екологични решения с цел запазване на природата и оптимизиране на разходите. Такива с доказана ефективност и целесъобразност вече съществуват и се прилагат в страни от Европейския съюз.


  Назад към Новини