Архив

БХРА се подготвя да ръководи Балканския алианс на хотелиерските асоциации

16.10.2005

Още информация, снимки и идеи от пътуването на асоциацията в Охрид

   БХРА вече подготвя своето домакинство за стартирането на дейността на Балканския алианс на хотелиерски асоциации (Balkan Alliance of Hotel Associations - BAHA), която официално започва на 1 януари 2006 г. в България. Вече няколко седмици след учредяването на BAHA, балканските асоцициации на хотелиерите разменят своите мнения, излязли публикации в медиите, работна информация за предстоящата дейност на алианса. Предстоят и първите срещи на новоизбраният първи президент на организацията - г-н Благой Рагин, председател на БХРА с български държавни институции и неправителствени организации във връзка с българското домакинство в периода 1.01 -1.07.2006 г.

BAHA

   Както вече уведомихме с подробна информация в сайта ни, нашите членове по инициатива на БХРА на 17 септември 2005 г. в Охрид, Македония, беше учреден Балкански алианс на хотелиерски асоциации (Balkan Alliance of Hotel Associations - BAHA). В продължение на три месеца безкористна работа по подготовката, организацията и заключителната работа по учредяването на новата организация, БХРА отпътува за Охрид със своята официална делегация и над 70 хотелиери - членове на асоциацията, за да участва в дискусията и подписването на учредителните документи.

BAHA BAHA

   В еднодневната работна среща в манастира “Св. Наум” с участието на представителите на домакините - членовете на Хотелиерската асоциация на Македония (HOTAM), на заместник-министъра на икономиката на Македония - г-н Саша Андоновски и делегациите на балканските страни обсъдиха целите и бъдещето на алианса, неговия устав и предстоящата му работа в името на общия балкански туристически продукт. След няколко часа работа по отделните точки на устава и обсъждане на предложения за бъдещата работа на алианса, под учредителния протокол за създаването на BAHA се подписаха България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Румъния. По-късно в София, към организацията ще се присъединят подвърдилите вече участието си Турция, Гърция и Хърватска, които не можаха да присъстват в Охрид.

BAHA

   От името на домакините, г-н Дончо Таневски, председател на Хотелиерската асоциация на Македония (HOTAM) поздрави БХРА за инициативата и обоснова усилията на всички балкански страни за лобиране и промоциране на общия балканския туризъм и обединяване в неговата реклама и представяне в Европа. От страна на БХРА в българската делегация при обсъждане на документите и учредяването на алианса участваха Благой Рагин, Красимир Станев, Ивелина Грозева, Павел Найденов, Елена Иванова, Иван Александров, Тодор Янакиев, Катя Тодорова, Иван Макрелов, Соня Алексиева, Стамат Стаматов и Георги Николов.

BAHA BAHA

   За първи президент на алианса беше избран председателят на БХРА - г-н Благой Рагин, който беше предложен и за пожизнен президент на организацията. В бъдещата си дейност балканската организация, която вече е в процес на регистрация ще изработи свой сайт, лого и ще промоцира професионалната работа на всички колеги от BAHA в туризма. Организацията е неправителствена и неполитическа организация, която се управлява от Съвет на директорите, който се състои от президентите на всички участващи организации. Президентите ще се избират на 6-месечен ротационен принцип, а разширеният състав на BAHA е Генералната асамблея, състояща се от 3 до 5 представители на националните асоциации. Официално дейността на Балканския алианс на хотелиерските асоциации започва от 1 януари 2006 г. и неговото ръководство се поема най-напред от България.

   В рамките на изключително топлото посрещане в Охрид на делегацията на БХРА и нейните десетки членове от цялата страна, които участваха в събитието, беше организирана и контактната борса в хотел “Горица”, където над 30 туроператори от Македония се срещнаха, запознаха и разговоряха с българските хотелиери и обмениха информация и рекламни материали. Българските хотелиери - собственици и мениджъри от “Албена”, “Слънчев бряг”, Банско, Благоевград, Русе, Кюстендил, Пловдив, Варна, Обзор, Търговище, Чепеларе, Симеоново, Троян, Кранево, Боровец, Казанлък и др., както и десетки представители от София имаха обиколка на културно-историческота наследство в Охрид и разгледаха манастира “Св. Наум”. Специално за гостите от балканските страни на гала вечерята в ресторанта на хотел “Сончева порта” беше организирана богата фолклорна вечер.

BAHA BAHA

BAHA BAHA

   Представители на БХРА участваха и в събранието по повод 10-годишнината на Хотелиерската асоциация на Македония (HOTAM) в хотел “Метропол” и в дискусията за развитието на организацията с участието на заместник-министъра на икономиката на Македония г-н Саша Андоновски. Колегите от Охрид споделиха своите идеи за бъдещето двустранното развитие на отношенията и между двете асоциации - БХРА и HOTAM и ползата от активизиране на контактите за туризма между двете страни.

Etara

   На 26 септември т.г. БХРА обяви учредяването на алианса и големият успех за българския туризъм на пресконференция в София, където заедно с представители на асоцициацията, присъстваха и представители на Агенцията по туризъм и BCVB. Специално за срещата с българските медии от Македония пристигнаха и и г-н Дончо Таневски - председател на Хотелиерската асоциация на Македония (HOTAM) и новоизбран вицепрезидент на алианска и г-н Спиро Николски, председател на Комисията за туризъм при община Охрид и общински съветник в община Охрид.

   Г-н Дончо Таневски представи в София първите работни идеи за дейността на организацията и мястото й в развитието на общия туристически продукт на Балканите - в промоцирането, в предлаганите общи цени, в рекламирането на Балканите като цяло на световната туристическа карта. Той информира медиите за проявения интерес на екипа на “Албена” и на г-н Красимир Станев - изпълнителен директор на кк “Албена” за намеренията им за конкретни инвестиции в Охрид и бързата реакция на община Охрид към предложения за бъдещата им работа веднага след завръщането на българската делегация от Македония.

   След провеждането на пресконференцията на БХРА в София на 26 септември т.г. за представяне на новоучреденият алианс в печатните и електронните медии, излязаха много публикации за събитието, в които журналистите запознаха обществеността и туристическата гилдия с организацията, нейните цели и структура. По установена вече втора година практика в информационната дейност на БХРА - част от публикуваните вече материали за посещението на асоциацията в Охрид и новините за BAHA, ще бъдат качени в секцията “Пресата за нас” в сайта на БХРА.

Etara


  Назад към Новини