Архив

OHSAS 18001 – СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ

20.12.2005

Алфа Куолити

Трудовото законодателство гарантира защита на правото
на работника за здравословна и безопасна трудова среда,
а работодателят има и морално задължение да я осигури.

Валери Жискар д'Естен

   Грижата за качеството, т.е. за клиента (ISO 9000), и околната среда, т.е. за обществото (ISO 14000), няма да е пълноценна, ако липсва грижа за този, който, като се труди, се грижи повече за другите и по-малко за себе си, т.е. ако човекът, който се труди, се съгласява и приема, че е възможно и допустимо да се труди в нездравословна и опасна за живота среда.

   Чрез механизмите на трудовото законодателство работодателят бива принуждаван да изпълнява определени минимални изисквания за техника на безопасност и охрана на труда и санитарно-хигиенни изисквания към работните места и местата за отдих и възстановяване.

   Чрез действието на техническите директиви за безопасност и свързаните с тях норми проектантите и производителите са принудени да пускат на пазара само безопасни изделия.

   Но всичко това покрива само част от проблема, и то, разчитайки на силовите мерки.

   Работодателят се нуждае от собствено и искрено усилие, насочено в целево издирване и ликвидиране на всички източници и първопричини за вредности и опасности в трудовата среда, за да гарантира по този начин на целия свой персонал и неговото здраве, и живота му.

   Друг и второстепенен е въпросът, че това изисква инвестиции - понякога сериозни инвестиции, но ефективността им, измерена в един дългосрочен план, винаги е положителна.

   Системата за управление на безопасна и здравословна трудова среда, представена чрез изискванията на спецификацията OHSAS 18001, има прост и логичен практически замисъл.

   Първо, работните места трябва да бъдат оценени и класифицирани според равнището на реалните и потенциални рискове и опасности, свързани със здравето и живота на хората.

   Второ, трябва да се анализират и да се оценят главните източници и първопричини за големи рискове и опасности, като анализът и оценката почиват на обективни данни и факти.

   Трето, да се определят подходящи мерки (нормативни, организационни, технически, технологични, учебно-възпитателни и пр.) за премахване на източниците и първопричините.

   Четвърто, мерките да се оценят от аспекти на спешност, ефективност и реализуемост.

   Пето, след като мерките са оценени по горните и по други критерии, да се определят приоритетите за тяхното изпълнение и предвид тези приоритети да се приеме работен план.

   Шесто, планът да се осигури с нужните ресурси и организация, да влезе в действие и да се контролира ходът му. Съдържанието му да се допълва периодично и при необходимост.

   Изискванията на спецификация OHSAS 18001 могат да се въведат сравнително лесно в една нова материална база, особено ако инженерният й проект е въплътил съвременните изисквания за превенция и мониторинг на рисковете и опасностите за здравето и живота.

   Трудно стоят нещата в стари обекти, чиито технологии и оборудване не отговарят на нормите - там може да има нужда от цялостна ревизия на техническите решения, използвани в инфраструктурата и процесите. Остава да се осигурят инвестиции - нататък нещата са лесни. В противния случай може и да се гневим, че системата за управление на трудовата среда е един вид елемент на "технологичната война", но тук тя се води в полза на хората....


Материала е предоставен с любезното съдействие на Алфа Куолити Интернешънъл


  Назад към Новини