Архив

НОВИНИ

07.07.2005

Magazine Horemag Magazine Horemag

Изкупуват се частни земи в парковете

В началото на юни в София за първи път се проведе изложение "Природа и туризъм", организирано от Националното управление по горите към Министерството на земеделието и горите. В проявата участваха над 30 организации - дирекции на природни паркове, общински администрации и неправителствени организации, работещи в областта на туризма и опазването на природата.

По време на изложението Тома Белев, председателят на управителния съвет на Асоциацията на парковете в България, обяви началото на програма за изкупуване на частни земи и гори в защитените територии. Програмата се осъществява съвместно с Международния съюз за защита на природата и с Еконет фонда. Пилотно тя ще стартира на територията на парковете "Русенски Лом", "Витоша" и "Сините камъни", като от собствениците ще бъдат изкупувани терени - ливади, пасища и гори, които попадат в рамките и около парковете и защитените територии, с цел опазването и управлението им. По програмата от Международния съюз за защита на природата чрез Еконет фонда са осигурени 50 хил. евро, скоро ще започне и дарителска кампания за набиране на допълнителни средства.

Рекламните материали - вече и на ГКПП

Агенцията по туризъм започна да доставя до основните ГКПП рекламни материали за България - пътни и туристически карти, брошури и дипляни. Те ще бъдат предоставяни безплатно на всеки чужденец, който влиза на територията на страната с цел туризъм. "Споразумението за взаимно съдействие между Агенцията по туризъм и Национална служба "Гранична полиция" към МВР се налага поради осъзнатата необходимост от по-тясно сътрудничество между институциите. Така ще бъде постигнат по-голям ефект в рекламирането и популяризирането на българския туристически продукт", обясни изпълнителният директор на Агенцията по туризъм Бисер Ялъмов. От своя страна заради зачестилите случаи на измама на чужденци при обмяна на валута Главната данъчна дирекция издаде информационна брошура на английски, немски, френски, испански и руски език. В листовката се съдържат полезни съвети при обмяната на валута и закупуването на златни и сребърни накити.

Промени в ръководството на "Кемпински"

Щефанд Швинд е новият генерален директор на "Кемпински хотел Зографски" София. Г-н Джоузеф Халбхер, който досега заемаше този пост, оглави новия хотел на веригата - "Кемпински Ермитаж", в курорта Златни пясъци. Щефан Швинд е завършил Университета по хотелски мениджмънт в Хага, Холандия. Преминал е през различни управленски курсове в областта на хотелиерството и ресторантьорството. В хотелиерската индустрия е повече от 20 години. Работил е в различни европейски страни, в това число Испания и Великобритания, където заема ръководни длъжности в световноизвестни вериги като "Хилтън", "Робинсън клуб", "Мариот интернешънъл", "Артотелс", "Щайгенберг". Към веригата "Кемпински" се присъединява през 2004 г. като заместник генерален директор на "Кемпински хотел еърпорт" в Мюнхен, Германия.

Български туристически информационен център отваря врати в Москва

В началото на септември в Москва отваря врати Български туристически информационен център, съобщи Недялка Сандалска, изпълнителен директор на "Балкантурист". Помещението е предоставено от Столичната община. В него ще бъдат разположени информационни дескове на Министерството на културата и туризма, на Столичната община, на българска авиокомпания и туроператори от страната. Два от най-големите наши туроператора - "Балкантурист" и "Алма тур", са избрани след конкурс да представят българския туристически продукт на руския пазар, обяви също Сандалска.

Учредена е Българска асоциация на водачите в природна среда

Излезе съдебната регистрация на учредената през април Българска асоциация на водачите в природна среда (БАВПС). Основните цели на асоциацията са да защитава интересите на водачите в природна среда, да съдейства за професионалното обучение в тази сфера и налагането и спазването на международните стандарти, за опазване на околната среда и поддържане и подобряване на туристическата инфраструктура. Новата асоциация обединява не само планинските водачи, но и водачите във водния туризъм, работещите в областта на алпинизма, екстремните спортове и т.н.

Международна награда за "Грандхотел Мусала палас"

Варненският "Грандхотел Мусала палас" получи една от най-престижните награди в хотелиерския бранш - International Award for Tourist and Hotel Industry. Тя се връчва от Клуба на лидерите в бранша (Trade Leaders Club), основан в Мадрид през 1958 г., за изключителни постижения в хотелиерството, храненето, туроператорската и агентската дейност, както и в други свързани с туризма и стимулиращи развитието му дейности. Наградата е учредена като част от програмата за подпомагане на контактите между организации от бранша. Нейната цел е популяризирането на постиженията на водещите фирми, достигнали високи стандарти в качеството н обслужването.

Ново игрище за голф край Долна Баня

Ново игрище за голф ще има край Долна Баня, съобщиха на пресконференция собствениците и проектантите му. Игрището на голф комплекс "Ибър", разположен на 870 000 кв.м, ще бъде с дължина 7071 м, а обиколката му - около 12 км. Инвеститорите предвиждат спортният обект да се превърне в клуб, ориентиран към семейни хора. Около него ще има вилна зона с възможност за закупуване на вилни къщи. В комплекса ще работи и малък петзвезден хотел с 20 стаи и 10 апартамента, както и SPA център с площ около 1000 кв.м с два минерални плувни басейна. В проекта ще бъдат инвестирани над 20 милиона евро. Първа копка на комплекса ще е през есента на 2005 г. Откриването на първите девет дупки на голф игрището е предвидено за есента на 2006 г., година по-късно проектът ще бъде реализиран изцяло.

Евтин авиопревозвач на пазара от септември

От септември стартират полетите на първият за България нискобюджетен авиопревозвач. Авиокомпания Wizz air ще лети три пъти седмично по маршрут Будапеща - София - Будапеща. Полетите ще се извършват със самолети от типа Airbus/Boeing. От Будапеща пътниците ще могат да продължат полета до Мюнхен и Лондон. Дестинацията София вече е качена за продажби в сайта на Wizz air с промоционални цени от 1 евро за първите 10 хиляди билета. Навлизането на българския авиопазар на регистрираната в Лондон авиокомпания предизвика недоволство сред българските авиопревозвачи.

СИАБ с първа годишна среща

От 10 до 12 юни в Александруполис, Гърция, се проведе първата годишна среща на членовете на Сдружение на ИАТА агенциите в България (СИАБ), обявиха от сдружението. По време на срещата са били обсъдени общата политика на поведение спрямо авиокомпаниите на българския пазар, правни проблеми на членовете, промени в законодателството на Република България, касаещи туроператорите и агенциите. Взето е решение подобни срещи да се провеждат регулярно два пъти в годината.

Нов висококатегориен хотел в София

В София отвори врати "Грийнвил" - най-новият хотел от веригата на "Феърплей интернешънъл" АД. За компанията това е трети проект в хотелиерството след "Апартмънт хаус Изток" и бутиковия "Кристал палас". Хотелът е и първият, съчетаващ двете досегашни структури - хотели и апартаменти с хотелско обслужване. Четиризвездният комплекс се намира в "Лозенец" и е разположен на площ от 6 776 кв.м. Размерът на инвестицията надхвърля 10 млн. лева. Хотелът разполага с 53 единични и двойни стаи, executive апартаменти, стаи за гости в неравностойно физическо положение и 24 апартамента. На територията на комплекса е изграден фитнес и SPA център върху площ от над 500 кв.м.

Първи регионален културно-информационен център в Пловдив

В сградата на областната администрация в Пловдив беше открит първият регионален Център за култура и туризъм към Агенцията по туризъм. Министерството на културата и туризма ще разкрие такива информационни бюра в центровете на националните региони за планиране - Варна, Русе, Бургас и Видин, както и във Велико Търново, заради спецификата на региона, богат на културни и исторически забележителности. През 2006 г. такива регионални културно-информационни центрове ще бъдат разкрити във всички областни градове в България.


  Назад към Новини