Архив

Браншовите организации предложиха подписването на Меморандум с политическите партии.

23.06.2005

МЕМОРАНДУМ

На проведената на 02.06.2005 г. в гр. Варна среща между членовете на Варненска туристическа камара и г-н Петър Димитров, водач на листата на Коалиция за България във Варненски многомандатен избирателен район бе констатирано единодушно, че туризмът е приоритетен отрасъл на българската икономика. Отрасълът формира значителна част от брутния вътрешен продукт на страната, гарантира висока трудова заетост на населението й и съдейства в значителна степен за активизиране на нейния платежен баланс. Като такъв той следва да се развива на основата на правилно формулирана държавна туристическа политика, съобразена с най-добрите европейски практики и стандарти.

На срещата бе подчертано, че туристическият бизнес във Варненска област е с лидерски позиции в България. В лицето на Варненска туристическа камара той има добре изградена и реално функционираща опитна браншова организация, която разполага със значим потенциал от професионалисти и е готова да отстоява интересите на туризма в региона.

Варненска туристическа камара, съзнавайки необходимостта от подкрепа и стимулиране на развитието на туризма, се обръща към г-н Петър Димитров, заявил участието си в държавното управление на България през следващите 4 години за съдействие с всички възможни сили и средства за оказване на тази подкрепа.

От своя страна г-н Петър Димитров се ангажира, съвместно и със съдействието на Камарата, да работят за издигане ролята на българския туризъм като цяло и в частност на туризма във Варненска област в следните конкретни направления:

  1. Изграждане на модерна инфраструктура в областта за нуждите на туризма. Конкретните задачи в това направление са:
    • Разширяване (удвояване) на платното от т-образното кръстовище на Аладжа манастир до северния вход на К.К. "Златни пясъци";
    • Изкупуване от държавата на нецелесъобразно приватизираната инфраструктура с публичен характер в К.К. "Златни пясъци";
    • Построяване на нова пречиствателна станция за К.К. "Златни пясъци";
    • Укрепване на свлачищните крайбрежни зони в областта.
  2. Внасяне на промени във всички закони, касаещи туризма с цел създаване на благоприятна нормативна среда за развитие на туристическия бизнес.
  3. Законово регламентиране на комбинацията "6 месеца сезонна заетост в туризма плюс минимум 4 месеца платени от държавата квалификационни курсове" в рамките на годината.
  4. Възстановяване на задграничните туристически представителства в Берлин, Франкфурт, Лондон, Москва и Стокхолм.
  5. Съдействие за разширяване на правомощията на неправителствените туристически организации
  6. Провеждане на регулярни тримесечни срещи на г-н Димитров с управителния съвет на ВТК за обсъждане на актуални въпроси относно развитието на туризма.

ДОЛУПОДПИСАНИТЕ Г-Н ПЕТЪР ДИМИТРОВ КАТО ВОДАЧ НА ЛИСТАТА НА КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВАРНЕНСКИ МНОГОМАНДАТЕН РАЙОН И Г-Н МАРИН НЕШКОВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВАРНЕНСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАМАРА ДЕКЛАРИРАТ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПАРТНЬОРСТВО И СЪГЛАСУВАНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ОТРАСЪЛ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И В ЧАСТНОСТ В ОБЛАСТ ВАРНА.

За Коалиция за България:

Петър Димитров

За Варненска туристическа камара:

Марин Нешков



МЕМОРАНДУМ

Туризмът е приоритетен отрасъл на българската икономика, който формира значителна част от брутния вътрешен продукт на страната, гарантира висока трудова заетост на населението й и съдейства в значителна степен за активизиране на нейния платежен баланс. Като такъв той следва да се развива на основата на правилно формулирана и подкрепена от всички заинтересовани политически субекти държавна туристическа политика, съобразена с най-добрите европейски практики и стандарти.

Туристическият бизнес в България е 100% частен. Той има добре изградени и реално функциониращи опитни, обединени и силни браншови не правителствени организации на национално и регионално равнище, които разполагат със значим потенциал от професионалисти и са готови да отстояват интересите на туризма.

Не правителствените туристически организации в РБългария, обединени от идеята за необходимостта от подкрепа и стимулиране на развитието на туризма, се обръщат към всички политически сили, заявили участието си в държавното управление на България през следващите 4 години за съдействие с всички възможни и средства за реализиране на тази идея.

От своя страна политическите сили се ангажират, съвместно и със съдействието на браншовите туристически организации, да работят за издигане ролята на българския туризъм в следните конкретни направления:

  1. Изграждане на адекватна на времето и ефективно функционираща структура на държавното управление на туризма, която да включва:
    • Постоянна комисия по туризъм към Народното събрание;
    • Министерство на туризма - специализиран правителствен орган на РБългария с ясно дефинирани функции;
    • Национален съвет по туризъм - държавно-обществен координационен орган, председателстван от Първи заместник министър - председател и в състав: 50% представители на Правителството в лицето на министрите с отношение към туризма и 50% представители на браншовите туристически организации.
    • Съгласуване на кандидатурата за Министър на туризма и със Съвета на председателите на легитимните браншови туристически организации в РБългария.
  2. Разширяване на правомощията на не правителствените туристически организации;
  3. Създаване на стимулираща туристическия бизнес нормативна база, включваща закони с ясно и достатъчно конкретно съдържание, изискващо малко на брой и кратки под законови актове. В тази връзка са необходими следните промени:
    • Приемане на нови закони: Закон за туризма, Закон за проституцията, Закон за браншовите организации.
    • Промяна в ЗКПДО; ЗМДТ; ЗДДС; Закона за концесиите; Закона за пътищата; ЗУТ; Закона за Министерството на вътрешните работи; Закона за закрила на безработицата и насърчаване на заетостта; Закона за опазване на околната среда; Закона за водите; Закона за професионалното образование и обучение; Закона за висшето образование.

ДОЛУПОДПИСАНИТЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА БРАНШОВИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ, ДЕКЛАРИРАТ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ПАРТНЬОРСТВО И СЪГЛАСУВАНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ОТРАСЪЛ В РБЪЛГАРИЯ.

За браншовите туристически организации:

  1. Българска туристическа камара:
    Цветан Тончев
  2. Българска асоциация на туристическите агенции:
    Донка Соколова
  3. Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация:
    Благой Рагин
  4. Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите:
    Димитър Лефтеров
  5. Варненска туристическа камара:
    Марин Нешков
  6. Съюз на хотелиерите на К.К. "Златни пясъци":
    Георги Щерев
  7. Съюз на собствениците на К.К. "Златни пясъци":
    Марко Марков

За политическите партии и коалиции:

  1. Коалиция на България:
    Сергей Станишев
  2. НДСВ
    Симеон Сакскобургготски
  3. ОДС
    Надежда Михайлова
  4. ДПС
    Ахмет Доган
  5. ДСБ
    Иван Костов
  6. БНС
    Стефан Софиянски

  Назад към Новини