Архив

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се присъедини към инициативата на международната организация ECPAT и Световната организация по туризъм за приемане и подписване на Етичния кодекс в РБългария.

18.05.2005

На 11 май 2005 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по покана на Фондация "Асоциация Анимус" се присъедини към инициативата на международната организация ECPAT и Световната организация по туризъм за приемане и подписване на Етичния кодекс в РБългария за превенция на трафика и сексуалната експлоатация на деца в сферата на туризма.

Трафикът на деца и младежи придобива тревожни измерения и в България. Бързото развитие на туристическия бизнес, наред с положителното си влияние върху икономическия просперитет на страната, носи сериозен риск от сексуална експлоатация в контекста на бизнес пътуванията и организирания туризъм. Защитата на децата и младежите от трафик на хора и формите на сексуална злоупотреба изисква съвместни усилия от страна на държавния, частен и обществен сектор в България.

   Основните принципи залегнали в Етичния кодекс са:
  1. Установяване на корпоративна етична политика срещу сексуалната експлоатация на деца с търговска цел.
  2. Предварително и поддържащо обучение на персонала в България и чужбина.
  3. Въвеждане на клаузи в договорите с доставчици на туристически и транспортни услуги, гарантиращи недопускането на сексуалната експлоатация на деца.
  4. Информиране на пътуващите чрез осигуряване на каталози, брошури, филми по време на пътуванията, интернет страници и други информационни материали, изработени от компанията или предоставени от партньорски организации.
  5. Предоставяне на информация на ключовите организации, ангажирани със защита на децата от сексуална експлоатация в страната и чужбина.
  6. Съставяне на годишни доклади под формата на стандартни анкетни карти и представяне пред Постоянната наблюдаваща комисия.

   Уверени сме, че членовете и партньорите на БХРА ще подкрепят прилагането на Етичния кодекс и в България.


  Назад към Новини