Архив

Кой ще получи нашите 400 000 гласа?

12.05.2005

Интервю с Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

- На парламентарните избори браншовите организации подкрепиха различни политически партии и общински съветници. Вашата асоциация кого подкрепи?

- Не е тайна, че много от членовете на организацията подкрепиха НДСВ. Когато направихме предизборна среща с кандидат-депутати от тяхното движение в моя ресторант, те целунаха хляба и казаха “Ако вие ни подкрепите, ето, ние целуваме хляба, няма да ви предадем! Ние няма да администрираме туризма, ще оставим да се самоуправлявате!” И ние повярвахме, но след като влязоха във властта, изработиха се два закона за туризма, които изключиха абсолютно участието на бранша в управлението на туризма, дори нещо повече, направиха още по-силово участието на държавата в него.

- На какви критерии трябва да отговори политическата партия и какво трябва да направи в защита на вашата браншова организация, за да разчита на гласовете ви?

- Най-важното, което искаме, е пълно самоуправление на бизнеса. Така е в Германия, Франция, Италия, Гърция, Турция и другите европейски държави. За петнадесет години се наслушахме на щедри обещания за подкрепа и защита на интересите ни. След изборите пием шампанско за успеха. И после започват оправданията на политиците - не били в състояние да ни помогнат, тъй като в парламента имало и други политически сили, които имали различни позиции и становища, и нямало да успеят да вземат мнозинство. Е, нали успяха да вземат нашите гласове, взеха нашето доверие. Останаха верни единствено на своята вътрешна нагласа, да не се децентрализира управлението на бизнеса, да остане в държавата. Държавата, разбира се, ще наблюдава отрасъла, но браншът е този, който трябва да го управлява, като се спазва принципът на прозрачността. Не са малко вътрешните механизми, чрез които могат да се регулират и коригират отношенията в браншовата организация. Като се прилага този начин на управление, рисковете от злоупотреби са значително по-малко, докато държавата управлява чрез контрол, който “върви” по вертикала от горе на долу и никой не се чувства задължен да се съобразява с нашите изисквания. Избираме си депутати, но след това вече не можем да ги контролираме. След всеки четири години ние наказваме някои депутати, като не гласуваме за тях, но идват други с нови обещания, които не изпълняват и си отиват по същия начин - така е било за тези 15 години. Надеждата ни е в 2007 година. Когато разговаряме с колегите от Германия, Испания, те ни казват “Бъдете спокойни, вашите закони ще бъдат преработени, не можете да влезете с тях в ЕС!” Надяваме се, че промяната, която очакваме, ще дойде отвън, от Брюксел. Очевидно е, че нашата администрация и нашата политическа класа нямат абсолютно никакво намерение да се реформират. Те не желаят да предадат управлението на бизнеса в бранша. Скоро бях в Саксония, припомниха ми факта, че пет години след като Саксония се обединява с Германия през 1990 г., не са успели да променят своето законодателство, но след като влезли в ЕС, им наложили ултимативно западногерманското законодателство. Подчертаха, че и тяхната администрация била като нашата - искала да запази управлението си.

- Какво бихте казал за проектозакона за браншовите организации? Смятате ли, че е необходимо в него да залегне възстановяването на имуществото на браншовите организации, отнети през 1951 година?

- В този проектозакон трябва да залегнат правата и задълженията на браншовите асоциации; те трябва да бъдат национални и регионални; да са ясни всички права, които ще имат в управлението на самия бизнес. Приемането на проектозакона се отлага вече 15 години! Явно няма политическа нагласа да се даде възможност на бранша да се самоуправлява. Преди четири-пет месеца този закон е минал на първо четене. Ние ще наблюдаваме под лупа дали ще се внесе на второ четене и ще ни подкрепи. Ако това не се случи, ще загубят нашите гласове! Ние, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заедно с представители от Стопанската камара и Търговско-промишлената палата направихме срещи с вносителя на закона Валери Димитров, шеф на икономическата комисия към парламента. Борим се заедно за по-бързото приемане на този закон, но явно, съпротивата е голяма. По този начин отново става ясно, че държавата иска да управлява частния сектор, политическите сили са в консенсус против правото на бранша да се самоуправлява. Например искате да категоризирате и лицензирате хотела си, общините определят таксите за този вид услуга. Поставят се такси от 2000 до 5000 лв. Милиони левове отиват в бюджета. В страните от ЕС тази дейност се извършва от бранша. Да отговоря и на втората част от въпроса - непременно трябва да се уреди законово и проблемът за възстановяване отнетото през 1951 година имущество на браншовите организации! Например към Комитета по туризма навремето имаше административна сграда и ние искахме там да се настани целият бранш - туроператори, хотелиери, алтернативният селски туризъм, да им се даде един етаж. Вече пет години се борим, сградата стои празна, но все още не можем да я получим.....

- Ако вземете решение вашата браншова организация да подкрепи някаква политическа партия, ще го обявите ли чрез нашето издание “Позиции”?

- Да, всяка партия, която обещае, че ще гласува, за да се приеме проектозаконът за браншовите асоциации и проектозаконът за делегиране права на браншовите асоциации на Валери Димитров, има нашата подкрепа, независимо от цветовете! Ние сме бизнесмени, ние си гледаме вече бизнеса, влизаме в ЕС и тези, които лобират за нас, ние ще лобираме за тях. Ще има пазарлък! До края на мандата, ако тези политици искат подкрепата ни, да не забравят – 400 000 са хората, които работят в туристическия бизнес. Няма по-мощна гилдия в нашата страна! И собствеността ни вече надвишава 2 милиарда евро. Нашата гилдия спасява дефицита на платежния баланс. Защото туризмът е всъщност износ на място, ние внасяме валута от услуга на място. Например вместо да изнасяме доматите в Брюксел, ние караме германците да идват тук и да консумират тези домати срещу евро. Въпросът е: Кой ще вземе 400 000 гласа? Коя политическа сила ще получи гласовете на членовете на нашата асоциация? Но ние още отсега заявяваме - ще подпишем договор с тези, които ще ни подкрепят. За да не се повтори историята, когато се целуваше хлябът и се кълняха, но ни излъгаха. Този договор ще обявим чрез вашето издание и други медии, за да може след спечелването на изборите нашите хора, които ще дадат гласовете си, да не обвиняват браншовата ни организация, че ги е подвела и да не знаят кой точно ги е излъгал и той да си носи кръста пред цялото общество.

- Имате ли конкретни въпроси към политическите партии?

- Всичко, което говорих досега, очертава широк кръг от въпроси. Искаме самоуправление, децентрализация на управлението, искаме прозрачност и всичко, което правим в защита интересите на нашия бранш, да бъде огласявано чрез вас в медиите, нищо не искаме задкулисно.

- Към днешна дата валидна ли е Наредбата за тютюнопушенето на обществени места и какво бихте посъветвали вашите членове?

- Издаването на тази наредба е потвърждение какъв е резултатът, когато държавният чиновник взима решение, без да го съгласува с хората, които трябва да го изпълняват. По принцип ние не сме против ограничаването на тютюнопушенето, но разберете, правят закон и намаляват цената на цигарите. Какъв популизъм! От една страна, забраняваш административно на кой стол и на коя маса да се пуши, а увеличаваш продажбата на цигари. Ние искаме радикална борба срещу тютюнопушенето – намаляване на посевите с тютюн, намаляване броя на цигарените фабрики, намаляване на вноса. Наредбата е направена буквално, те са мислили, че по този начин могат да глобяват, като си придават вид, че са загрижени за здравето на хората. Наредбата е спряна до 1 юли т.г., нарушителите не се глобяват, само се правят предписания. В тази ситуация Новото време изигра сериозна роля, те са внесли промени в закона и се очаква гласуването му.

- Г-н Рагин, каква оценка давате на своята дейност?

- Искам нашият труд да не отиде напразно. Посветил съм 16 години на този бизнес, за тези години сме извървели над 1 милион километра, обикаляйки страната като апостоли, да помагаме безвъзмездно, без корист и дори плащаме, за да помагаме. Оказа се, че тези 12 години, през които съществува асоциацията, не можахме да защитим както трябва интересите на частния сектор. Държавната администрация излезе по-силна от нас и ни победи по всички фронтове! Нашата асоциация се явява като коректив на държавата. Държавата вижда в наше лице заплаха за своето администриране на бизнеса. Направиха си закон, чрез него държавата яхна частния сектор, направи правила и наредби и нищо не ни остава, освен да гледаме как може да си спасим бизнеса. Положението ни е много сериозно и не зная как ще се развият нещата. За първи път съм песимист! Но идват нови избори, нали?!...

вестник ПРО&АНТИ


  Назад към Новини