Архив

Бум на летния туризъм от 20 години насам

12.05.2005

България се наложи като една от най-атрактивните и перспективни туристически дестинации в Европа. Летният туризъм бележи трайни ръстове, стигайки през 2004г. най-високото си развитие през последните 20г. Приоритет в туристическата ни политика е, от една страна задържане на тези темпове на развитие в морския и зимния туризъм, а от друга разработването и налагането на пазара на новите туристически продукти: културен, културно-исторически, екотуризъм, селски и винен туризъм.
Това заяви министър Нина Чилова по време на официалното откриване на Национална туристическа борса В.Търново вчера. Събитието уважиха ресорният зам. министър по туризма Димитър Хаджиниколов, председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и др.

Културният туризъм в България има своите добри традиции и модерни практики, каза министър Чилова. Успешна съвместна формула за развитието на всеки един отрасъл в българската икономика е публичното частно пространство. Около 200 са участниците в борсата. Свои продукти в изложбени зали "Рафаел Михайлов" предствят 38 туроператорски фирми, както и различни браншови организации и НПО. Специално за събитието са пристигнали делегации от Твер, Серес и Малта. Пред гостите бяха презентирани нови туристически атракции. Дискусионната програма е разпределена в 5 работни сесии, които включват презентации на туристически продукти. Ще бъдат представени и различни региони с дадености за културен туризъм.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Иван СОЛНИКОВ


  Назад към Новини