Архив

Златибор привлича туристи с красива природа, атракции, кулинарни специалитети и весели празници

30.05.2017

БХРА участва в информационен тур в Златибор, Р. Сърбия

По покана на Туристическа организация Златибор и Посолство на Република Сърбия в България през месец май т.г. журналисти и туроператори от България посетиха курорта Златибор и региона и се запознаха с възможностите за туризъм. Разположен на 1 000 м. надморска височина, целогодишно Златибор предлага на гостите отлични възможности за рекреационен, планински и селски туризъм. На официалната среща с Туристическата организация Златибор, директорът Владимир Живанович представи нейната дейност и проектите по които работят. Ежегодно около 250 000 туристи посещават курорта.

Курортът разполага с 25 000 легла в различни видове места за настаняване – хотели, пансиони, вили за гости и апартаменти. Четиризвездните хотели „Мона“, „Палисад“, „Олимп“, „Ирис“ и „Идила“ разполагат със СПА и уелнес комплекси със закрити плувни басейни и всички допълнителни услуги, за да задоволят и най-взискателните гости.

В музеят на открито “Старо село“ в с. Сирогойно е представена традиционната за региона на Златибор архитектура, бит и занаяти – грънчарство, ръчни плетива от вълна и др. В селата в региона в малки работилници се преработват и произвеждат местни продукти по традиционна технология – млечни, мед, сливова ракия и плодове. Сред природните обекти посещавани от туристите са пещерата Стопич и водопада Гостиле. В региона ежегодно се провеждат празници и фестивали - на домашните ракии „Ракияда“ в с. Шливовица; на изворния фолклор в с. Рожанство; на месните деликатеси „Пършуяда“ в с. Мачкат и др. Любителите на кулинарни изненади могат да се насладят на местни храни, приготвени по традиционни домашни рецепти – каймак, прясно сирене, лепеница, сушено и опушено на букова и дъбова дървесина телешко и свинско месо, качамак, и др. Традиционен десерт са щруделите с плодове – сливи, малини или ябълки.

Златобир предлага отлични условия за подготовка на професионални спортисти – 9 футболни игрища, 11 тенис корта, закрита спортна зала с 1 200 места. Любителите на планината са пешеходни маршрути, разходки с коне, приключенски парк, адреналинови спортове – планинско колоездене, парапланер и рафтинг.

 

Ски център Торник е разположен на 9 км. от центъра на курорта и има 4 ски писти със системи за изкуствен сняг, трасе за ски бягане и биатлон. Предстои изграждане на нов лифт, които ще свързва центъра на Златибор със ски център Торник, с капацитет 600 пътника на час, като се планира да заработи до една година.

Туристи от цял свят избират атракционно пътуване по теснолинейка с парен локомотив и ретро вагони по линията на Шарганската осмица от станция Мокра гора. Сред най-посещаваните обекти в Мокра гора е етно парк „Дървеният град“, създаден от Емил Костурица. Първите сгради са изградени за снимките на филма „Животът е чудо“, а днес градът е сцена на фестивали и място за творчески срещи на млади и световноизвестни кинематографисти. „Този град е уникален рай за всички хора, които обичат природата и културата“, казва Емил Костурица.

Специално благодарим на домакините от Туристическа организация Златибор за отличната организация на посещението, интересната програма и гостоприемството.


  Назад към Новини