Архив

Над 400 фирми вече са заявили участие в престижния форум на „Международен панаир – Пловдив”

29.01.2005

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – официален партньор на „Винария 2005”

На 16 февруари 2005 г. в Пловдив се открива Международната изложба по лозарство и винарство „Винария 2005”. Тази година престижният форум ще бъде под патронажа на президента на Р България – Георги Първанов. Официален партньор на събитието е Българската хотелиерска и ресторнтьорска асоциация (БХРА). За участие във „Винария 2005” вече са се записали 406 фирми, над 220 са чуждестранните компании от над 25 страни начело с Иналия, Франция и Германия.

Националните дегустации са най-важната проява от съпътстващата програма на Международната изложба по лозарство и винарство “Винария 2005”, организирана от Международен панаир – Пловдив и Националната лозаро-винарска камара. Националните дегустации започнаха на 27 януари и ще продължат до 7 февруари 2005 г. Право на участие в дегустациите имат винарските фирми, вписани като винопроизводители в Регистъра на производителите на грозде, вино и други продукти от грозде и вино към НЛВК.

Общият брой на участващите проби е 912, от които 775 вина и 137 ракии и винено бренди. Пробите вина, ракии и винено бренди са представени от 50 фирми. С най-голям брой проби се представят “Винекс Славянци” АД – Славянци, “ЛВК - Винпром” АД – Търговище, “Черноморско злато” АД – Поморие, “Винком” АД – Бургас, “Домейн Бойар” АД, “Домейн Менада” АД – Стара Загора, “Винпром Пещера” АД, “Винпром Ямбол” и други.

Поради големия брой проби при белите и червени вина от последна реколта и при червените вина от по-стари реколти дегустациите ще протекат в два етапа – квалификации и финали.По време на квалификациите пробите вина се разделят на три групи: “А”, “В” и “С”. Трите групи вина се оценяват от три групи дегустатори, които се разпределят чрез жребий в три групи от по 5 дегустатора “А”, “В” и “С”.Една най-висока и една най-ниска оценка отпадат и се изчислява средноаритметичен резултат от 3 оценки. За финалите се класират 30 % от участващите в дадена група проби, които са получили най-високи оценки в групата.

Например при белите вина от последна реколта на квалификациите ще се съревновават 179 проби. За финалите ще се класират 30 % от тях /54/, получили най-висока оценка. Ако по време на квалификациите на 54-то място са се класирали няколко вина с еднакви оценки, всичките отиват на финалите. По време на финалите вината се оценяват от комисия от 15 дегустатори. Оценките от квалификациите не се зачитат. При изчисляване на резултатите две най-високи и две най-ниски оценки отпадат и се изчислява средноаритметичният резултат от 11 оценки.

Ракиите се оценяват от отделна дегустационна комисия от 7 дегустатори. Една най-висока и една най-ниска оценка отпадат и се изчислява средноаритметичен резултат от 5 оценки. Отличия получават 30% от участващите проби, каквото е правилото на всички международни конкурси.


  Назад към Новини