Архив

МОДЕРНИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ

24.01.2005

Хармония между енергията и природата. Това е най-късата истина за енергийната ефективност. През последните години понятието стана синоним на нов мироглед, на нова политика за спасяване на живота на планетата. Едва ли има човек, който да се тревожи от бъдещето, без да осъзнае важната роля на енергийната ефективност. Не става дума за надценяване на възможности, а за начин на живот. Доказателства откриваме във всеки съвет за пестене на енергия. В този случай глобалните истини, сведени до отделния човек, наистина звучат привлекателно. Примерът е категоричен – сметките за електричеството и парното напълно да отговарят на реално изразходваното количество електроенергия, а разходът й да се сведе до рационалния минимум.

ЗАКОНОВА РАМКА


Разбира се, че философията за енергийна ефективност би била само пожелание без ясна законова регламентация.

Предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз постави пред страната ни сериозни предизвикателства в областта на енергийната ефективност. Така, че в основата на създадения Закон за енергийна ефективност залегна идеята за рационалното използване на енергията и за ограничаване на вредните емисии в енергетиката.

Това е модерен закон, който обхваща всички аспекти на политиката и дейностите по повишаване на енергийната ефективност. Благодарение на него централната и местната власт активно започнаха да участват в набелязването и реализирането на мерките по енергийна ефективност.

Чрез Закона се цели намаляване на потреблението на енергия. В него е регламентирано сертифицирането на сгради и обследването за енергийна ефективност.

Специално внимание в закона е отделено на стимулиране развитието на енергийната ефективност чрез въвеждане на насърчения, данъчни облекчения и създаването на фонд “Енергийна ефективност”.

Този фонд е създаден като инструмент за управление на финансовите средства, предоставени за инвестиционни проекти в тази област. Не трябва да се забравя, че фондът се превръща и в прецизен механизъм за привличане на повече бизнес интереси в сферата на енергийната ефективност.

Към Закона за енергийната ефективност са разработени общо четири наредби.

Наредбата за енергийните характеристики на обектите


урежда условията и реда за определяне на показателите за разход на енергия и енергийните характеристики на обектите: сгради и промишлени системи. С нея се въвежда единна методология за формиране на показатели за разход на енергия и енергийни характеристики на обекти. Наредбата регламентира техническите правила и методи за сравняване на енергийните характеристики на обектите и определя норми за годишно потребление на енергия в зависимост от типа сгради.

Наредбата за сертифициране на сгради за енергийна ефективност


определя условията и реда за сертифицирането на сгради. На задължително сертифициране подлежи всяка сграда – държавна или общинска собственост с обща полезна площ над 1000 m2. Съгласно наредбата се издават две категории сертификати – А и Б и се предвиждат данъчни облекчения, като премахване на данък сгради за период от 5 до 10 години, в зависимост от категорията на получения сертификат. С наредбата се регламентират изискванията към лицата, извършващи сертифициране на сградите.

Наредбата за обследване за енергийна ефективност


изяснява условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност на енергийни потребители. В наредбата е дефинирана целта на обследването за енергийна ефективност и са определени енергийните потребители, подлежащи на задължително обследване, а именно:
  • производители на стоки/услуги, чиито обекти имат годишно потребление на енергия, равно или по-голямо от 3000 MWh;
  • енергийни потребители с обща полезна площ над 1000 m2.
С наредбата са регламентирани сроковете за извършване на обследването за енергийна ефективност и подробно са разработени изискванията към лицата, имащи право да извършват обследвания.

Наредбата за регистъра,


урежда условията и реда за кандидатстване в публичните регистри на лицата, извършващи:
  • сертифициране на сгради;
  • обследване за енергийна ефективност.

С нея се определят подлежащите на вписване обстоятелства, реда за издаване на удостоверения, както и реда за водене, съхраняване и достъп до информация от регистрите.

С очертаната дотук законова и регулаторна рамка може да се каже, че е създадена една цялостна правна среда за модернизация и инвестиционна активност в областта на енергийната ефективност.

БИЗНЕС ИНТЕРЕСИ


Срокът на възвръщаемост на инвестициите в проекти по енергийна ефективност е около 3,5 години, а всеки лев, инвестиран в такива проекти възвръща 0,26 лв./г.

Инвестициите за енергийна ефективност са уникални. Многостранни са положителните им резултати не само за конкретния потребител, но и за страната като цяло. На първо място трябва да се отбележи подобряване надеждността на енергоснабдяването и намаляване на нуждата от внос. Второ – намалява се необходимостта от нови инвестиции в производството на енергия. Трето - имат благоприятен социален ефект, намаляват сметките за енергия, нуждите от субсидии и напрежението в обществото. И може би най-важното - намаляват вредното въздействие върху околната среда.

С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО


С увереност може да се каже, че вече има създадена адекватна и мотивираща правна среда, която еднозначно определя не само принципите и инструментите на политиката по енергийната ефективност, но така също и стимулите, необходими тя да се превърне в една реална рамка за промяна на културата на потребление.

Таско Ерменков
Изпълнителен директор на
Агенцията по енергийна ефективност


  Назад към Новини