Архив

Всеки петък от 16.00 до 17.00 часа по Програма „Христо Ботев” на БНР слушайте специализираното предаване за туризъм „А сега накъде?”

07.03.2014

Приятни приключения с нас!

Ето темите този петък, 7 март 2014 г.

 

В рубриката „Срещи по пътя” ще научите защо една варшавянка, пани  Грабовска –Гжиб, родена и отрасла в столицата на Полша, а по професия лекар- невролог, пише и книги, но не само специализирана медицинска литература. Тя е автор и на пътеводител на полски език, наречен „Там, където е роден Орфей”. Четивото става повод много поляци да открият за себе си Родопите, Чепеларе и Широка лъка. Да разберат, че България им предлага не само море, но и целогодишна, незабравима ваканция във вътрешността на страната. Така с книга в ръка те поемат към непознати за тях места. Сега в Полша се подготвя ново издание, очаквано с много голям интерес. Коя е пани Грабовска- Гжиб? – Малкото й име е Албена, с майка българка и баща – поляк. И макар работата й в  Полша да е много напрегната и отговорна, Албена винаги и с удоволствие намира време  поне през ваканцията да дойде в България, при любимите си български близки . В Полша винаги разказва за добротата на родопчани, за техния  усет към красотата и музиката, защото това е земята на Орфей.

 

Ще останем в Родопите, за да получим и покана за Тодоровден в Момчиловци. Натам ще тръгнем по следите на една уж позната, любима песен „Торнал Тодю” т.е., родопският Тодор. Ще разберем докъде всъщност е стигнал този юнак, който се отправил на гурбет с добро количество сармички и катмички… 

 

А знаете ли  къде ни очаква много интересен и също различен Тодоровден?  В събота и неделя защо да не отскочим до подножието на връх Тумба, в селата от Подгорието? – Само там ще може да вкусим от старинния, типичен за село Габрене, курбан от раци, наречен ракарник.


  Назад към Новини