Архив

ЕДИН УНИКАЛЕН ГИД ЗА ГАБРОВО — Доц. д-р Симеон НЕДКОВ

28.10.2004

Вече е факт още един успех на колегията на Дома на хумора и сатирата /ДХС/, Габрово, който издаде туристическия гид “Габрово – столица на хумора” на български и английски езици. Изданието се финансира от програма ФАР на Европейския съюз по проект “Пътуване в непознатото Възраждане” - Габрово. Пътеводителят приятно изненадва с необичайния начин на поднасяне на информацията – през призмата на хумора. Съвсем логично, водещият материал в този по новому списан справочник е посветен на темата “Хуморът – безценната валута на Габрово”. В едноименната си статия н.с. Татяна Цанкова, директор на ДХС, аргументирано, с многобройни факти и събития, разкрива пред българския и чуждестранен посетител на Габрово как будното балканско селище завоюва славата си на град с предприемчиви и пестеливи жители.

Габрово — столица на хумора, Туристически гидНе са много хората по света, които могат да се надсмеят над недостатъците си и да ги претворят в заразяващи с хумора си анекдоти. Наред с данните за превръщането на Габрово в “българския Манчестер” н.с. Татяна Цанкова посочва и някои примери за първооткривателството на габровци в национален план: първото новобългарско светско училище /1835/ – Априловото, първата електрическа крушка и пр. Увлекателно са представени ДХС и габровският карнавал. За читателите на гида, експозиционните зали на ДХС “разтварят врати” и разкриват богатствата на съкровищницата на световния хумор, пресъздаден с разнообразните изразни средства на изкуството.

Хумористичната характеристика на Габрово е подплатена също така с пешеходен маршрут из централната градска част - “Паметници на габровската спестовност” - подробно описан от Стефка Боева. Тя предлага и втори пешеходен маршрут с акцент върху друга габровска специфика - мостовете на Габрово. Уникалният ансамбъл от 10 индивидуализирани, именувани и пластично оформени моста над Янтра и притоците й, възпява чрез скулптурните си композиции духа, интелекта и сръчните ръце на габровци. Емблематичният паметник на легендарния основател на града - Рачо Ковача - се вписва и в двата маршрута. Не е пропусната още една важна идентичност на Габрово - той е градът на 100-те паметника.

Сред тях се открояват паметникът на създателя на първото светско училище Васил Априлов, издигнат послучай 100-годишнината от откриването на школото; на първия български оперен композитор, габровецът Емануил Манолов, чиято статуя краси импозантната сграда на Дома на културата. Многобройни са монументите на габровци, посветили живота си на борбата за независимост. С изобилие от цветни илюстрации са показани архитектурните шедьоври на града. Защитена е идеята, че Габрово е незаменим център за лъчеви екскурзии до природните и културно-историческите забележителности на област Габрово. Подсказани са маршрути в подкрепа на тази теза, приложена е карта.

ДХС – “визитната картичка” на Габрово подробно е представен от Дарина Маринчевска. Подробно са описани 10-те изложбени зали на ДХС, постоянните експозиции, атракциите, детската развлекателна зала “Планета ГАБРОВО”, колекциите на ДХС във фонд “Хумор на народите” и т.н. Девизът на ДХС “Светът е оцелял, защото се е смял” събира почитатели на хумора от всички краища на земния глобус. Представени са и всички дейности на ДХС, както и ИНТЕРНЕТ-страницата: http://www.humorhouse.bg/.

Габровските анекдоти и символи са представени от Венета Козарева. Тя подчертава, че “анекдоти се разказват само за велики хора”. Най-ярък е истинският случай с дядо Миньо Попа в Пловдив, публикуван година след кончината му в сп. ”Съвременна илюстрация” от 1912 г. Следват някои от най-емблематичните за габровци весели истории. Част от славата на габровци за икономичния им начин на живот са техните кулинарни рецепти. Венета Козарева ни предлага най-атрактивните от тях `като: Супа от охлювени черупки, Фрикасе от речни камъчета и пр.

Габрово — столица на хумора, Туристически гид

Гидът е богато илюстриран чрез повече от 200 фотоса, дело на инж. Петьо Йорданов и Христо Райков и с оригиналните рисунки на художничката Йорданка Койчева. Пътеводителят “Габрово – столица на хумора” е прекрасен туристически продукт - на 60 страници в него е представен габровският дух, съхранен през вековете и запазен в днешния свят. Хуморът, този неизчерпаем извор на енергия за габровци, лъха от всяка страница на пътеводителя, за което всички автори заслужават най-сърдечни поздравления.


  Назад към Новини