Архив

HOREMAG - Октомври, Съдържание

19.10.2004

Вилно селище ще се изгражда в Ракитово
“Арка” е автор на щанда на лондонската борса
Още 3 млн. лв. за национална реклама
18.62% повече чужди туристи в България.....

Вилно селище ще се изгражда в Ракитово


Община Ракитово подписа предварително споразумение с английска фирма за изграждането на вилно селище в близост до града. Идеята е да има конна база и център за биологично разнообразие. Предвидено е и развитие на местните художествени занаяти - основно килимарство и грънчарство. Местните хора сами ще обучават в занаята чуждестранните туристи. Проектът включва и изграждането на ново ловно стопанство за пернат дивеч. Първоначално ще бъдат заселени 20 000 яребици.

"Арка" е автор на щанда на лондонската борса


Компанията "Арка" ще изгради и обслужва щанда на България на международната туристическа борса в Лондон. Изложението ще се състои от 8 до 11 ноември. Конкуренти на "Арка" в конкурса бяха "Международен панаир Пловдив", "Б.С.Б.-Фокус" ООД и "Нойзи", класирани съответно на второ, трето и четвърто място. "Арка" е предложила най-ниска цена и най-добър проект на художествено оформление на щанда. Офертата на компанията е за 150 хил. лв.

"Евро Балкани" - с проект за развитие в Стара планина


Еврорегион "Евро Балкани" между София, Ниш и Скопие е разработил проект за популяризиране и развитие на български и сръбски общини в Стара планина от двете страни на границата. Предвижда се в запустелите райони да бъде изградена инфраструктура, хотелска и туристическа база. 16 млн. евро трябва да усвоят България и Сърбия по програмата на ЕС "Добри междусъседски отношения". Парите, които могат да усвоят България и Македония, са около 9 млн. евро.

Още 3 млн. лв. за национална реклама


Три милиона лева допълнително ще вложи в рекламата на националния туризъм Министерството на икономиката. Средствата са от преизпълнение на приходите в бюджета на министерството. С допълнителните средства ще бъде предплатено и гарантирано участието на българските туристически фирми на международни борси и изложения през 2005 г. Ще бъдат взети предвид предложенията на браншовите асоциации за българско присъствие на нови борси и изложения, каза министърът на икономиката Лидия Шулева. Тя допълни, че ще бъдат преструктурирани някои обществени поръчки, свързани с рекламни материали за различните видове туристически продукти, както и поръчки, свързани с националната реклама на България зад граница.

Бисер Ялъмов е изпълнителният директор на Агенцията за туризъм


Бисер Ялъмов ще ръководи Агенцията за туризъм към Министерството на икономиката. Той има специализация по икономика и маркетинг в Мюнхен, Германия, и специализация и практически курс по програма ОАТС, Кънектикът, САЩ. Ялъмов е бил супервайзър на съвета на директорите на "Солвекс", Словакия, член на СД на "Болкан холидейс" АД, София, оторизиран представител на Комитета по туризъм на България в Братислава, експерт в кантора Великобритания и Скандинавия в "Балкантурист" АД.

България влезе в ски офертите за хърватските туристи


В Хърватия беше представена най-богатата досега брошура с туристически оферти за предстоящия ски сезон, обхващащи девет страни, сред които и България. В изданието на хърватския “Генералтурист” са включени и повече от 100 зимни курорта в Австрия, Италия, Франция, Словения, Словакия, Босна и Херцеговина, Швейцария и Хърватия. Брошурата обръща внимание и на ски училищата, детските градини, офертите за посрещане на Нова година в планината, препоръки, предимства и специални предложения за клиентите.

Нов луксозен туристически кораб


Туристическата фирма "Дунав турс" подготвя строежа на нов пътнически кораб, който ще е четвърти луксозен туристически плавателен съд на фирмата, съобщи директорът на компанията Лилян Лазаров. Плавателният съд ще е клас четири звезди, какъвто е корабът "Русе Престиж", построен през тази пролет в Холандия от дъщерното дружество на "Дунав турс" "Туристическа компания" АД. Инвестицията е около 10 милиона евро. Чрез двата нови кораба "Дунав турс" цели да запази значителния български дял в европейския пазар за речен туризъм.

Доброволци трасираха най-дългата екопътека в Стара планина


Двадесетина доброволци и активисти на сдружение "Северозападен Балкан" трасираха през септември най-дългата екопътека в Стара планина. Пътеката, дълга 200 километра, започва от Берковица и завършва в Белоградчик. Тя предлага преход със средно натоварване от 15-20 километра на ден. Маршрутът предвижда нощувки в хижите "Ком", "Копрен" и "Горски рай", а също и в частни къщи в селата Черешовица, Говежда, Горни Лом, Стакевци и в град Чипровци. Трасирането на пътеката Берковица - Белоградчик е част от програмата за развитие на алтернативен туризъм на общините от Западна Стара планина, които влизат в сдружение "Северозападен Балкан".

“Хилтън” лансира безжичен интернет


Софийският хотел “Хилтън” вече предлага безжична интернет връзка във всички общи площи на територията на хотела - кафе бар “Артистс”, ресторант “Сезони”, фоайетата, ВИП салона за гостите на Executive етажите и всички конферентни зали. Безжичен интернет може да се ползва на целия партерен етаж и на мецанина. Услугата може да се ползва в рамките на ½ час, 1 час или 24 часа. В допълнение “Хилтън” София предлага безплатна 24-часовa интернет помощ.

METRO примамва с Винен фестивал


За четвърта поредна година на територията на немската верига METRO CASH & CARRY в България се провежда традиционният Винен фестивал. От общо 450 вида продавани вина специално подбраните предложения са над 150, от които 50 от Международната селекция на МЕTRO. На фестивала се представят производители от цялата страна, както и десетки световни марки. Ежедневни дегустации с участието на специалисти енолози помагат при избора на клиентите на METRO CASH & CARRY. Има и изключителни промоционални оферти от типа 5+1, насочени към търговците.

Винарска изба “Карнобат” с 5 хил. дка лозови масиви


“Винпром Карнобат” пусна в експлоатация новите си производствени мощности, в които са инвестирани 9 млн. евро. Модерните съоръжения ще позволят да се преработват 15 млн. кг грозде годишно, от които ще се произвеждат 11 млн. л висококачествени вина и ракии. Винзаводът разполага с 5 хил. дка собствени лозя, като насажденията са от сортовете Каберне, Мерло, Шираз, Шардоне, Мускат и др. в най-добрите им клонове, а също Каберне Совиньон, Пино Ноар, традиционният за региона Мускат Отонел, Совиньон Блан и червен Мискет. До 2005 г. винпромът ще разполага с 10 хил. дка собствени лозови масиви, гроздето от които ще задоволява напълно производствените нужди на фирмата от изходна суровина, необходима за получаването на висококачествени вина и ракии.

UCS стартира специализирана трудова борса


Компанията UCS обяви, че стартира Първа специализирана трудова борса за хотели и ресторанти. Тя се намира на интернет адрес www.ucs.bg . Регистрацията и ползването на услугата са напълно безплатни. В борсата могат да се публикуват обяви за набиране на персонал, както и да бъдат прегледани списъците с кандидати. След публикуване на обява всички кандидати могат да я посетят и да кандидатстват персонално.

18.62% повече чужди туристи в България


От януари до август 2004 г. България е посетена от общо 3 303 359 чужденци или с 18.62% повече в сравнение със същия период на 2003 г. , съобщи Министерство на икономиката. Близо три милиона от тях са посетили страната с цел почивка и ваканция, което е с 18.39% повече. Гърция продължава да води класацията с 437 470 туристи (+46.69%) с цел почивка и ваканция за България, следвана от Германия - 428 895 туристи (+5.09%), Великобритания - 199 950 туристи (+65.75%), С 65.59% се е увеличил броят на туристите от Полша, с 34.84% - от Швеция, с 65.17% - от Унгария. Украинските туристи са намалели с 30.79%. По предварителни данни приходите от международен туризъм за първото полугодие възлизат на 646.3 млн. евро (25.1% ръст). Разходите на българските граждани за пътувания в чужбина за първите шест месеца са 340.5 млн. евро, или с четвърт повече спрямо същия период на 2003 г.

“Радисън САС” с нова конферентна и бална зала


Бившият ресторант “Александър плейс” в "Радисън САС грандхотел" е обновен и от края на септември работи като конферентна и бална зала “Александър”. Капацитетът на новата конферентна зала е 200 души за срещи, симпозиуми и семинари; 120 души за тържествени обеди и вечери. За коктейли капацитетът е също 200 души, но ако залата се обедини с прилежащия бар, броят на хората може да достигне 400. Бална зала “Александър” е оборудвана с аудио-визуална техника, кабини за превод, компютри, факс, модем, безжичен интернет, ISDN и пълен набор от офис консумативи.

Близо 150 проекта за екотуризъм кандидатстват за финансиране


Около 150 проекта кандидатстват за финансиране по програма ФАР за развитие на екотуризма, стана ясно след изтичане на крайния срок за подаване на проектите на 13 септември. Договорите с одобрените проекти ще бъде подписан до 30 ноември. По схемата за подпомагане на развитието на екотуризма е осигурена безвъзмездна помощ в размер на 4.9 млн. евро. От тях 3.8 млн. евро са от ФАР, а останалите - от националния бюджет.


  Назад към Новини