Архив

Елена Иванова: Слънчев бряг е хитът за българския пазар — сп. HOREMAG бр.8 - Август 2004

01.10.2004

Банките могат да регулират туризма чрез кредитите, които отпускат, смята председателката на Съюза на собствениците в най-големия черноморски курорт

Какво е в момента състоянието на туристическия пазар в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг? Какви и колко туристи присъстват в него?

- Като цяло сезонът е чудесен, без сериозни сътресения. Туристите, които сме очаквали, присъстват на пазара. По-малък с ръстът единствено на немските туристи. Към момента по данни на обслужените на летище Бургас туристи германците са с ръст от около 8%. Останалите туристи са основно от Великобритания и скандинавските страни. По данни пак на летище Бургас около 83% са повече в сравнение с миналата година туристите от Великобритания. До 85% е ръстът на скандинавските туристи от различните държави.

Какви са сведенията за руския пазар?

- Руският пазар също бележи ръст. Около 15% е ръстът на гостите от Русия. Проблем имат единствено туристите от Украйна заради транзитните румънски визи. Но всички украинци, които пристигат по въздух със самолети, нямат такъв проблем.

Има ли свободна база в Слънчев бряг и около него и на какво би се дължало това? Какво влияние оказва разрастването на тази база?

- Действително легловата база не само в Слънчев бряг, а по Черноморието въобще, нарасна приблизително с 30%. Но това не е резултат само от тази, а от последните две-три години. Не мога да кажа обаче, че има свободна хотелска база. В хотелите в Слънчев бряг и около него няма нито едно свободно легло и това е съвсем сигурно.

Няма причини да има свободна база при тези ръстове, които ние съобщаваме. Това е официална статистика, която може да се вземе и от бургаското, и от варненското летище за всеки един от потенциалните ни пазари. Така че ние успяваме да напълним цялата база.

Категорична съм, че не само не трябва да се говори, но и не трябва да се мисли за спиране на частната инициатива. Или да се говори с негативизъм за това, че в България легловата база е нараснала. Напротив, точно това трябва да се поощрява. Това де факти е развитието на бизнеса, на туризма в България.

Ние знаем в какво състояние се намираше туристическата база допреди няколко години, Ако тя не беше реновирана, ако новите хотели не бяха построени, за какъв туризъм можехме да говорим в България изобщо? Интересно защо някой започна да говори по негативен начин за това развитие? Напротив, точно това с похвално. И то няма да спре дотук.

Базата ще продължи да се развива и разраства - и пи Южното Черноморие, и па север, предполагам. Само че това, което ние трябва да направим и още повече държавата, е да търсим все повече пазари. И тук е най-важна ролята на държавата, която трябва да направи повече за националната реклама, за да можем да привлечем повече туристи. Сега правим всичко със собствените си усилия. И въпреки това успяваме да напълним базата.

Интересът към Слънчев бряг е огромен и в момента той е хитът за българския пазар. Това може да се види и по българското присъствие в курорта. За съжаление в момента българите са 5% от общия брой на туристите, желаещите са много повече, но просто нямаме свободни места.

Има ли според вас натиск от някои туроператори с цел да се задържат пените и в какво се изразява той?

- Аз все още не мога да си обясня защо се допусна този слух - да се говори, че има криза в туризма. Не знам каква беше целта на тези съобщения, при положение че те са абсолютно неверни и безпочвени. Допускам, че това е цел на някои туроператори, тъй като в момента върви договаряне на базата за следващата година. Всъщност 80%' от нея вече е договорена. Но въпреки всичко все още има недоговорсна база и има логика това да е цел на някои от туроператорите - да задържат цените за следващата година. Да не говорим, че дори се опитват да ги свалят. А реално основание за това няма.

Какво е положението с рекламациите?

- Рекламации, свързани със строителство, няма. Що се отнася до обслужването, спокойно може да се каже, че сервизът на хотелите вече е на доста високо ниво. Самите собственици, особено тези, които не работят за първа година, си дадоха сметка, че сервизът е нещото, върху което трябва да се работи. Те привличат добри кадри и ги стимулират с добро материално заплащане. Нивото на обслужване е съвсем различно от това, което беше в първите години на частната инициатива.

Хотелиерите се притесняват от възможностите за бъдещото финансиране за реновация на съществуващата и изграждането на нова хотелска база. Има ли оттегляне на банковия сектор и основания за реални притеснения?

- Ако има подем в българската икономика, то той трябва да се свързва определено и с развитието на туризма. Смятам, че банките са готови да участват в този процес и ако това не е така, то ще бъде пагубно за българския туризъм и за икономиката като цяло. Никой хотелиер няма да строи, ако знае, че няма стабилна финансова институция зад гърба си.

Притеснения не бива да има. Туризъм ще има и банките трябва да го осъзнаят и спокойно да кредитират. Важно е обаче те да отсяват клиентите си - тези, които имат трайни намерения в туризма, от авантюристите, които искат да влязат в него само защото се носят какви ли не слухове за големите печалби в този бранш. Съгласна съм, че банките трябва да лимитират кредитирането, т.е. по-скоро да се замислят на кого отпускат кредити. Към тези, които сега пристъпват в туризма, банките трябва да бъдат по-внимателии и по-сериозно да ги проучват. Немалко авантюристи се впуснаха да строят бази, които после да продадат. Финансирането от туропера горите като че ли отшумява и хотелиерите все повече ще разчитат на банките. Но те трябва да кредитират хората, които са се доказали в туризма и предлагат туристически продукт на високо ниво.

Има сигнали по Черноморието, че се застрояват пясъчните образувания дюни, които са природна забележителност* В Слънчев бряг как стои въпросът?

- Засега в по-голямата си част дюните в Слънчев бряг са запазени. Но държавата трябва да обърне по-сериозно внимание. Дюните в момента са в концесията па плажа и за тях трябва да се грижат концесионерите. Но това изисква големи усилия от страна на концесионерите да го правят качествено. Дюните не са обикновен плаж, а нещо много по-различно и уникално. Хората не знаят каква природна забележителност е това. Трябва да се поставят указания какво представляват дюните и обозначения за рядката растителност, която може да се види по тях.

Може би все още има намерения за тяхното застрояване, затова държавата трябва най-после да се намеси, преди да е станало твърде късно. Тя не трябва да допуска те да бъдат нещо друго освен пясък и дюни - защитени природни територии, каквито са по закон.


  Назад към Новини