Архив

Георги Вълев — сп HOREMAG бр.9 — Септември 2004

01.10.2004

Да създадеш два нови хотела за по-малко от година вече е постижение. Но само за 5-6 години да откриеш няколко ресторанта, коктейл-бар, станал емблематично заведение на града, кафене с близо 500 места и три хотела - това вече е своеобразен рекорд, който ни накара да потърсим каква е тайната на успеха на Георги Вълев, собственик на механа "Извора" в Арбанаси, удостоена с годишната награда за най-добър хотел на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за 2003 г., на едноименния хотел и на двата най-нови хотела във Велико Търново - “Царевец” и “Премиер”

За себе си разказва, че е завършил немска филология и в продължение на година е бил учител по немски език, след това е работил н обменни бюра и хотели в Слънчев бряг, а също и в австрийската рекламно-търговска фирма "Лайсман", бил е представител: на "Балкантурист". Обиколил е света - САЩ, Япония, Бразилия, Европа, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Дубай, където е видял как се развиват хотелиерството и ресторантьорството, и е имал възможността ла съпостави изискванията към професионалистите в различни туристически дестинации. Навлизането па Георги Вълев в туристическия бизнес започна с откриване на дискотека и бар през 1998 г. Следват "Таверна Орфей", най-красивата във Велико Търново, която след отлива от гръцките ресторанти първо се преобразува в ресторант "Шанхай", а по-късно - в ресторант "Интернационал" с гръцка, китайска, сръбска и българска кухня.

През 1999 г. е отворена механа "Извора" к Арбанаси, която само четири години по-късно получава годишната награда па БХРА. През 2001 г. е построена първата част па хотел "Извора", но след като той тръгва много добре, само след година е построена новата част с басейн. "Това ме убеди, че трябва да насоча усилията си към туризма", разказва Георги Вълев, който освен хотелиерството и ресторантьорството има и друг успешен бизнес.

Приоритет в дейността му туризмът става с изграждането па хотел "Царевец" в края на миналата година. Използвана е стара къща, строена през 1891 г., като е съхранена фасадата, а вътрешността напълно е преустроена. Триетажният хотел е категория четири звезди и има една единична, две двойни стаи, шест спални п един апартамент .

Като най-значителна инвестиция досега обаче той оценява четири звездния хотел "Премиер", открит официално през юни, който разполага с 34 стаи и 9 апартамента. До края па лятото ще с готов и wellness центърът, изграден от немски специалисти и оборудван с най-съвременна техника. В него ще е най-голямото джакузи в България, което може да се използва едновременно от 11 души. В момента към хотела се строи гараж на три нива, па покрива на който ще има плувен басейн.

Резултатите от първите месени ни работа са над очакванията и поради големия интерес вече има планове за разширяване на хотела.

Предвижда се изграждане на козметичен център в хотел "Премиер", който ще бъде най-големият в града. Убеждението, че бъдещето е пред оздравителните и wellness центровете, търсенето на които все повече се увеличава, е в основата на значителните инвестиции, вложени за гази дейност.

Па въпроса дали не пълни хотелите си за сметка па конкуренцията отговаря отрицателно. "Привличаме в града нови туристи, които досега не са посещавали Велико Търново", пояснява той. Това са туристи от крутите по Дунав, които редовно посещават "Извора". За летния сезон по предварителна договореност механа "Изворът" ще бъде посетена от 4000 американци, участници в дунавските крути. Амбициите му обаче са да ги накара да остават поне една нощ в града. Полза от това ще има целият град, убеден е Георги и Вълев.

Усмихнати лица и учтивост са най-важното му изискване към персонала. "Две думи на място и една усмивка говорят повече от много изречения", казва тон. Иначе не робува на догми и престижни дипломи, а иска работещи те в хотелите и ресторантите да имат усет към клиента и да умеят да работят в екип. Твърдението му, че залага на младите кадри, не е голословно - на отговорната длъжност мениджър продажби и маркетинг на трите хотела е назначен 20-годишен младеж, който не крие амбициите си да привлича все нови и нови туристи. Макар че бизнесът се разраства все повече, Георги Вълев контролира лично работата на трите хотела, всеки от които има своя собствена атмосфера и клиентела. Докато "Изворът" залага на имиджа па селски хотел в красива природна (реда, "Царевец" е стар градски хотел, а "Премиер" -типичен съвременен бизнес хотел. Затова и изискванията към трите хотела са различни. Общото обаче е, че във всеки от тях екипът се старае да създаде атмосфера, в която клиентът да се почувства като у дома.

Хотелите работят с около десет тур-оператора, които водят тук туристи от Франция, Израел, Германия, СЛ1Ц и Япония. Има постоянни бизнес гости, които, след като веднъж са идвали, се връщат отново и отново. Данните за тях са в компютъра, където се съхраняват факти, свързани с техните вкусове и изисквания. Така постоянният клиент може да разчита на още по-добро обслужване, независимо в кой от трите хотела е настанен, смята той.

И макар, че са обявени еднакви цени за българи и чужденци, за българите все пак се правят отстъпки поради все още ниския стандарт на живот. Повече от половината от клиентите в хотелите са чужденци, които пристигат основно чрез туроператорп, но се увеличава броят на тези, които правят заявки по интернет. Отделен сегмент са масовите мероприятия с корпоративни клиенти, за които също се предлагат специални цепи. Пазарът налага гъвкавост на цените, пояснява Георги Вълев ценовата политика на трите хотела. Конкуренцията според нето трябва да бъде лоялна, а клиентът - доволен, и може би затова, когато няма място в някои от неговите хотели, изпраща клиенти на конкурентите си.

Убеден е, че във Велико Търново и околностите има много интересни места, конто могат ла спомогнат за развитието на туризма. Има например термални извори, които засега не са разработени и не се използват, казва гой. Само с туризма, леката промишленост и селското стопанство можем да впечатлим Запада, е уверен Георги Вълев. Според него, ако можем да привлечем една малка част от европейските пенсионери, ще бъде от голяма полза за развитието на туризма в страната.

Затова вероятно, запитан за бъдещите си планове, отгваря, че те са свързани с развитието на туризма във Великотърновския регион и с разширяването на бизнеса към Черноморието. И някак си изобщо не ме учудва но-вината, че Георги Вълев ще строи нов хотел - този път на Слънчев бряг.


  Назад към Новини