Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
 
30.05.2017

Златибор привлича туристи с красива природа, атракции, кулинарни специалитети и весели празници

БХРА участва в информационен тур в Златибор, Р. Сърбия


По покана на Туристическа организация Златибор и Посолство на Република Сърбия в България през месец май т.г. журналисти и туроператори от България посетиха курорта Златибор и региона и се запознаха с възможностите за туризъм. Разположен на 1 000 м. надморска височина, целогодишно Златибор предлага на гостите отлични възможности за рекреационен, планински и селски туризъм. На официалната среща с Туристическата организация Златибор, директорът Владимир Живанович представи нейната дейност и проектите по които работят. Ежегодно около 250 000 туристи посещават курорта.

Курортът разполага с 25 000 легла в различни видове места за настаняване – хотели, пансиони, вили за гости и апартаменти. Четиризвездните хотели „Мона“, „Палисад“, „Олимп“, „Ирис“ и „Идила“ разполагат със СПА и уелнес комплекси със закрити плувни басейни и всички допълнителни услуги, за да задоволят и най-взискателните гости.

В музеят на открито “Старо село“ в с. Сирогойно е представена традиционната за региона на Златибор архитектура, бит и занаяти – грънчарство, ръчни плетива от вълна и др. В селата в региона в малки работилници се преработват и произвеждат местни продукти по традиционна технология – млечни, мед, сливова ракия и плодове. Сред природните обекти посещавани от туристите са пещерата Стопич и водопада Гостиле. В региона ежегодно се провеждат празници и фестивали - на домашните ракии „Ракияда“ в с. Шливовица; на изворния фолклор в с. Рожанство; на месните деликатеси „Пършуяда“ в с. Мачкат и др. Любителите на кулинарни изненади могат да се насладят на местни храни, приготвени по традиционни домашни рецепти – каймак, прясно сирене, лепеница, сушено и опушено на букова и дъбова дървесина телешко и свинско месо, качамак, и др. Традиционен десерт са щруделите с плодове – сливи, малини или ябълки.

Златобир предлага отлични условия за подготовка на професионални спортисти – 9 футболни игрища, 11 тенис корта, закрита спортна зала с 1 200 места. Любителите на планината са пешеходни маршрути, разходки с коне, приключенски парк, адреналинови спортове – планинско колоездене, парапланер и рафтинг.

 

Ски център Торник е разположен на 9 км. от центъра на курорта и има 4 ски писти със системи за изкуствен сняг, трасе за ски бягане и биатлон. Предстои изграждане на нов лифт, които ще свързва центъра на Златибор със ски център Торник, с капацитет 600 пътника на час, като се планира да заработи до една година.

Туристи от цял свят избират атракционно пътуване по теснолинейка с парен локомотив и ретро вагони по линията на Шарганската осмица от станция Мокра гора. Сред най-посещаваните обекти в Мокра гора е етно парк „Дървеният град“, създаден от Емил Костурица. Първите сгради са изградени за снимките на филма „Животът е чудо“, а днес градът е сцена на фестивали и място за творчески срещи на млади и световноизвестни кинематографисти. „Този град е уникален рай за всички хора, които обичат природата и културата“, казва Емил Костурица.

Специално благодарим на домакините от Туристическа организация Златибор за отличната организация на посещението, интересната програма и гостоприемството.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
08.12.2018
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2018 година
29.09.2018
БХРА обяви най-добрите готвачи и сладкари за 2018 г.
26.09.2018
"Най-добър готвач на БХРА 2018" с излъчване "на живо"
25.09.2018
Най-добър готвач на БХРА за 2018 г. на 26-ти и 27-ми септември във Варна
09.07.2018
Българска система за четене на лични карти и паспорти в съответствие с GDPR регламента
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.