Начало  |  Въпроси  |  Контакти   Български  |  English  |  Deutsch  |  Français  |  Русский  |  Chinese   |  España   
Начало
БХРА
устав
членство
състав на УС и КС
етичен кодекс
преференции за членовете на БХРА
регионални структури
годишни награди
Членове на БХРА
Асоциирани членове
Партньори
Туристически борси
Полезна информация
Нормативни документи касаещи туризма
Предстоящи събития
Промоции
Решения на УС на БХРА
Пресата за нас
Полезни връзки
Архив
Кандидатствай за работа в туризма
кандидати за работа
свободни работни места
Контакти

| Членство |

 
Пресата за нас


03.08.2005

Търновският бизнесмен Георги Вълев:


Отървах резиденция от вандали

в. ТРУД 04.08.2005

Георги Вълев е президент на фирма "Поликомерс - СГ", която в понеделник спечели търга за почивната база на бившия Окръжен комитет на БКП в курорта Вонеща вода, използвана като резиденция от Тодор Живков.

Georgi Vulev
Бившата почивна станция на местната компартия е разграбена и разбита, а помещенията са подгизнали от дъждовете

За обекта той ще плати 740 800 лв. без ДДС. Вълев притежава верига от хотели и ресторанти и е председател на регионалната секция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново. Президент е на Ротари клуб в старата столица.

В: Г-н Вълев, трудна ли беше битката за резиденцията?

- Търгът продължи около 4 часа и протече много емоционално, дори инфарктно, в битка с 12 кандидати. Но така победата е по-сладка. Имаше мераклии от Добрич, Варна, София, Стара Загора, Русе. Бях твърдо решен да спечеля и отидох с нагласата да играя докрай. Стартовата цена бе 192 хил. лв. с ДДС, а се наложи да вдигна стойността 4 пъти.

На финала останах с конкурент - свинар от Варна, който върти и търговия със зърно. Дочух да говори със сътрудника си, че във Варна нямат борови гори. Затова щели да нарежат дърветата около вилата за материал, да съборят сградата и да разпродадат земята на парче по 20 евро за квадрат. Такива им бяха тънките намерения, но аз се радвам, че успях да спася бившата резиденция да не попадне в ръцете на такива вандали. Освен това в случая печели областта. Като изкарам пари, ще ги реинвестирам пак в региона.

В: През последните 5 г. почивната база бе изоставена, разграбена и сега е в окаяно състояние. Какво ви съблазни да я купите?

- Исках да взема имота още преди 2 г. Това е уникален обект. Намира се в сърцето на Стара планина и от терасата му се разкрива приказна панорама. Има парк от 24 декара с редки растителни видове - направо като ботаническа градина. Базата е градена през 1971 г. и сега наистина е съсипана. Нищо не е останало от луксозното обзавеждане. Изчезнал е медният покрив и помещенията са прогизнали от дъждовете.

В: Колко пари ще са необходими за реконструкцията и за какво ще бъде използвана сградата?

- Двойно повече средства ще трябват за ремонт и обзавеждане. С малко пари се постигат малки цели, с много пари се превземат големи върхове. Смятам да превърна сградата в луксозен 4-звезден хотел. Може да е готова до една година. Ще възстановя вътрешния басейн, за да се използва минералната вода, която извира само на километър от обекта. Може да стане най-интересният спа-хотел, където ще се предлагат процедури с лековитата вода, ще се ползва и за конферентен туризъм. В момента правя и друг комплекс на магистралата Свилнград - Русе, срещу тир-паркинга в село Вонеща вода. Това също ще е модерна хотелска база за преминаващите през Хаинбоаз. Искам обаче да подчертая, че там няма да се допускат "магистрални труженички". Високите цени и добрите условия ще продбират самите клиенти. Като цяло курортът Вонеща вода може да бъде съживен само ако се изгради добра база и започне да се използва централната минерална вода, която лекува ставни, очни, гинекологични, кожни и други заболявания. В момента това богатство изтича нахалост в рекща Белица.

В: Възнамерявата да купите и сградата на бившия Окръжен народен съвет във Велико Търново. Оценката е за 1,4 млн. лв., а участие в търга сте заявили само вие. В хотел ли ще я превърнете?

- Ако се преборя сам със събе си, може да спечеля и този търг. Смятам да направя 5-звезден хотел. Постройката е много интересна и се намира на стратегическо място, от което се наблюдава аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" на хълма Царевец. Освен това проектирам хотел "Калоян" до университета и строя други два хотела в Арбанаси и в Горна Оряховица. Там ще отсядат предимно екипажите на самолетите, които кацат на горнооряховското международно летище.

В: Колко хотела действат във Велико Търново и Арбанаси?

- Активно функционират около 20 хотела, а туристическата база е с около 5000 легла. Миналата година през старата столица и архитектурния резерват са минали над 250 000 туристи, които са с 20% повече от предходната година. Идват гости от цял свят и най-вече от САЩ, Япония, Израел, Англия, Испания, Гърция. Преди три седмици в арбанашката механа "Извора" посрещнах президента Георги Първанов. Преди броени дни беше отседнал и кувейтски шейх. Имаме различни посетители. Чужденците се прехласват от историческите забележителности, от манастирите и църквите, от природата и националната ни кухня. Но се отвращават от лошата инфраструктура и мръсотията. Обслужването ни е под всякаква критика. Стремя се да подбирам добър персонал, но трудно се намират обучени кадри. Необходими са атракции, които да привличат туристите. Много се говори за изграждането на лифт от Велико Търново до Арбанаси, но няма изгледи проектът скоро да бъде реализиран.Каталог на всички регистрирани хотели по азбучен редКаталог на всички регистрирани ресторанти по азбучен ред
19.04.2018
БХРА и Министерство на туризма подписаха Споразумение за партньорство
18.12.2017
Годишни награди БХРА 2017 (галерия снимки и видео)
15.12.2017
БХРА във Фейсбук
29.11.2017
БХРА връчи Годишните награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта за 2017 година
19.09.2017
Покана за участие в Международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“ в гр. Смолян
04.09.2017
Покана за Общо събрание на членовете на БХРА
още новини 

карта на България
От картата, можете да видите списък на представителите в избраният регион от страната.
Никаква част от авторските текстове, снимките и информациите не могат да бъдат използвани без задължителното позоваване на www.bhra-bg.org и без разрешението на авторите
BHRA©. Sofia, Bulgaria
All rights reserved 1993 - 2011

Начало
 | Въпроси | Контакти
Powered by 
IP Publishing Platform by FIL Ltd.